Azi, 8 iulie, recital muzical studenţesc și seară de muzică flamenco la Vacanțe Muzicale

Articolul continuă după anunț

Ziua a VI-a a Vacanțelor Muzicale va debuta, ca şi cea precedentă, cu un recital muzical studenţesc. Protagonişti vor fi, în cadrul primului spectacol al serii (la T.T., ora 19,oo), studenţii cursurilor de măiestrie conduse de Galina Buinovschi (vioară) şi Dorin Gliga (oboi), corepetitoare fiind pianistele Verona Maier şi Raluca Ouatu.
Al doilea spectacol al serii de vineri, 8 iulie, îi va avea ca protagonişti pe membrii Trioului Zamfirescu, însoţiţi prin lumea artei flamenco de către Adrian Naidin. Seara muzicii flamenco se va desfăşura în Piaţa Turnului, de la ora 21,oo.

TRIO ZAMFIRESCU ŞI ADRIAN NOUR

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Adrian Nour  este un actor pasionat de muzică, dans și pantomimă, membru al companiilor conduse de Dan Puric și Gigi Caciuleanu și colaborator al mai multor teatre bucureștene. Începe să cânte în timpul facultății alături de Puiu Crețu („Cristal”), mai apoi devine solistul trupei gălățene „Avantgarde” și lansează alături de ei albumul „Nu renunța”. În 2013 participă la Vocea României și ajunge până în finala concursului. În prezent cântă alături de Trio Zamfirescu și trupa de jazz „Cantaloop”.

Fraţii Georgeta, Ionuţ şi Stan Zamfirescu sunt unanim recunoscuţi ca cei mai buni chitarişti din Romania, fiind deţinătorii premiului întâi la toate competiţiile naţionale de gen şi repurtând rasunătoare succese pe plan european. Trio Zamfirescu s-a născut din dorinţa de a reda şi transmite acea trăire pasională regăsită în stilul flamenco, prin etalarea unei palete largi de expresie de la profunzimea stărior meditative, la intensitatea pasajelor de viruozitate.

Adrian Nour și Trio Zamfirescu s-au întâlnit pentru prima dată pe scenă în finala de la Vocea României unde au interpretat împreună Loucura, un fado portughez.

Astfel, cei patru își propun să vă ofere un regal muzical-artistic extrem de variat, realizat într-o manieră rafinată și originală!

Galina Buinovschi-1Galina Buinovschi (născută la 29 iunie 1950, Chişinău, R. Moldova) a absolvit în 1969 Şcoala Medie Specială de Muzică „Eugen Coca” Chişinău, specialitatea „vioară” (prof. M. Berihman), după care  au urmat studiile la Conservatorul de Stat „P. I. Ceaikovski”, Moscova (profesor Dmitri Ţîganov), după absolvire în 1974 – revine în Patrie  şi îşi începe activitatea de profesor de vioară la Şcoala Medie Specială de Muzică „E. Coca”, paralel activează la Orchestra de cameră a Radioteleviziunii din Moldova, la orchestra  „Mioriţa”. Şefă a catedrei instrumente cu corzi, iar după reformarea Şcolii „E. Coca”  din 1990 este director al Liceului –internat Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”  şi profesor de vioară. Are elevi –laureaţi ai concursurilor naţionale şi internaţionale (Ilian Gârnetz, Ala Benderschi, Radu Banariuc, Alexandra Conunova, Lilia şi Dumitru Pocitari, etc.)

A participat în juriul  concursurilor din Bucureşti, România, Bulgaria, Belarusi, Rusia, Ukraina, Chişinău. A avut masterklassuri în Belarusi, Bulgaria, Chişinău.

Din 2000 deţine titlul onorific „Maestru în Artă”, şi este membru al Prezidiului Uniunii Muzicienilor din R. Moldova. Este director al Concursului Internaţional al Tinerilor interpreţi  „E.Coca” ajuns la XVI ediţie, Chişinău.

Dorin Gliga-oboi

dorin-gligaNăscut la 7 iunie 1959 la Răstoliţa-Mureş, este absolvent al Liceului de Muzică „Dinu Lipatti” şi al Conservatorului „Ciprian Porumbescu” Bucureşti, promoţia 1982, unde i-a avut ca profesori pe Pavel Tornea, Radu Chişu şi Francisc Laszlo. A urmat cursuri de perfecţionare în Italia cu Renato Zamfini-oboi, Antonio Banchelli-muzică preclasică, Arturo Sachetti-muzică de cameră şi în Germania cu Pierre Yves Artaud-muzică contemporană. Colaborator al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, între anii 1979-1982, a debutat sub bagheta marelui dirijor Sergiu Celibidache, apoi a fost solist-oboist la Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău. Între anii 1982-1991 este fondator al trio-ului „Syrinx”, membru al Atelierului de muzică contemporană „Archaeus” şi al trio-ului „Etos”, alături de Iancu Văduva şi Marcel Costea. Profesor la catedra de muzică de cameră la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti (1992-2004) şi la clasa de oboi a Facultăţii de Muzică din Braşov (1994-2003), este invitat să susţină cursuri de măiestrie în ţară şi străinătate şi face parte din diferite jurii naţionale şi internaţionale. Concertează ca solist cu prestigioase orchestre şi susţine numeroase recitaluri camerale în România, Austria, Albania, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Rusia, Slovacia, Bulgaria, Iugoslavia, Elveţia, Spania, Germania, Finlanda, Danemarca, Japonia, S.U.A. Este laureat al concursurilor internaţionale de la Ancona, Stressa, Capri (Italia), Llangollen (Marea Britanie), Martigny (Elveţia), Tokyo (Japonia) şi a fost distins cu premiul revistei Actualitatea Muzicală, premiul Fundaţiei Soros şi premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Are înregistrări, discuri şi CD-uri la Electrecord, Radio şi TVR Bucureşri, Radio Bratislava, Edi-Pan-Roma, BBC-Londra, Emec-Madrid, Radio Köln, Canal 9-Valencia. În prezent este oboist în Orchestra Naţională Radio.

Verona-Maier-smallVERONA MAIER începe studiul pianului la vârsta de 6 ani, la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice nr. 2 din Bucureşti, iar din 1975 devine elevă a Liceului de Artă “George Enescu”, pe care îl absolvă în 1980. În vara aceluiaşi an este admisă la Universitatea de Muzică din Bucureşti, unde îşi încheie studiile la clasa de pian a profesoarelor Ioana Minei şi Ana Pittiş. În 1983 este deţinătoarea unei burse de studii din partea Guvernului francez pentru cursurile de pian ale Academiei de Vară de la Nisa. Este doctor în muzică şi, din 1990, cadru didactic la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, fiind în prezent conferenţiar la catedra de muzică de cameră. Desfăşoară o bogată activitate artistică, materializată în recitaluri, concerte şi cursuri de măiestrie (Italia, Elveţia, Franţa, Ungaria, Germania, Austria, Spania, Portugalia, Danemarca, Polonia, Suedia, Anglia, Cehia) şi participă la Festivalul Internaţional “George Enescu”, Festivalul Internaţional al Muzicii Noi şi Festivalul Artelor (Bucureşti), Festivalurile Internaţionale de la Palencia şi Santander (Spania), Festivalul „Festum Musicae” (Iaşi), Festivalul de Artă Medievală (Sighişoara), „Zilele Muzicii Româno-Americane” (Constanţa), Festivalul filmului elveţian (Bucureşti), Festivalul de Teatru Atelier (Sfântu Gheorghe), Festivalul “Max Deutsch” (Paris) etc.

Alături de prestigioşi dirijori şi interpreţi din România şi din străinătate, apare în cadrul unor orchestre cum ar fi Orchestra de Cameră Radio, Orchestra de cameră “Simfonietta” sau Orchester Contemporary Opera Zürich, Orchestra Filarmonicii “George Enescu”, Orchestra Naţională Radio, Ansamblul “Concordia”. Manifestă o preferinţă deosebită pentru muzica de cameră, domeniu în care colaborează, între alţii, Daniel Kientzy (saxofon), Pierre Yves Artaud, Claudi Arimany, Alan Weiss, Virgil Frâncu (flaut), David Harris, Aurelian Octav Popa (clarinet), Remus Azoiţei, Florin Croitoru (vioară), Ioana Ostafi, (violoncel), Ion Ivan Roncea (harpă), Sarah Meredith, Elisabeth Lawrence (mezzo-soprane) etc. Alături de Georgeta Stoleriu, Anca Iarosevici şi Robert Dumitrescu, face parte din formaţia de cameră Studioul de Muzică Veche, unde evoluează la clavecin şi percuţie. A realizat înregistrări şi a participat la numeroase emisiuni pentru radio şi televiziune, fiind prezentă pe şapte CD-uri realizate în ţară şi în străinătate. De asemenea, a fost solicitată de o serie de regizori români la realizarea consultanţei de specialitate la muzica mai multor filme pentru marele sau micul ecran: “Moara lui Călifar”(Şerban Marinescu, 1986), “O vară de neuitat” (Lucian Pintilie, 1994), “Craii de Curtea Veche” (Mircea Veroiu, 1996), “Scrisorile prietenului” (Mircea Veroiu, 1997).

În 2004, a fost distinsă cu medalia “Meritul cultural – clasa I”, de către Preşedinţia României.

Raluca Ouatu

Raluca-Ouatu-cursantă-la-Master-Class-prof.-Vicenzo-Balzani-Italia-Născută la 11 septembrie 1982, a urmat, între anii 1989 şi 1996, cursurile Liceului de Artă din localitatea natală, avându-i ca profesori pe Mihaela Spiridon şi Mircea Dan Răducanu. În anul 2001 absolvă Liceul de Muzică „Dinu Lipatti” din Bucureşti (profesori Magda Stănescu, Marcela Nistor, Ioana Minei, Ana Pitiş), iar câţiva ani mai apoi absolvă Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la clasa profesor Dana Borşan.

În prezent este lector univ. dr. al Univesităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

A obţinut numeroase menţiuni, premii şi premii speciale la concursurile naţionale susţinute la Piatra-Neamţ, Bacău, Focşani, Tulcea, Sibiu, Constanţa, Ploieşti, Arad, Baia Mare Bucureşti, precum şi la competiţiile internaţionale: Konterteum (Grecia), Tortona (Italia), Antonin (Polonia).

A beneficiat de burse de studiu în Germania, la Műnchen, clasa prof. Walter Krafft, în Polonia, la Universitatea de Muzică „Karol Lipinski”, clasa prof. Grzegorg Kurzynski, în Lituania, la Vilnius, clasa prof. Jurgis Karnavicius, şi în Italia, la Cuneo.

Personalitatea şi talentul său deosebite manifestate pentru domeniul muzicii de cameră şi al acompaniamentului, au propulsat-o către o carieră deosebită în aceste domenii, fiind invitată ca acompaniator oficial în cadrul Concursului şi Festivalului Internaţional „George Enescu”, a Concursului Internaţional „J. M. Events Romania” 2011, 2012, 2014, a Concursurilor şi Cursurilor Internaţionale de Dirijat Orchestră „Micul Paris” – Bucureşti 2010, 2011, 2012 şi „Jeunesses Musicales” 2012, 2013, 2014

A susţinut masterclass-uri pentru personalităţi ca Rony Rogoff (SUA), Michael Martin Kofler (Germania), Hedwig Swimberghe (Belgia), Rockwell Blake (SUA), Liora Maurer (SUA).

A colaborat cu Orchestra şi Corul Filarmonicii de Stat „George Enescu” Bucureşti, cu Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestrele de tineret „Camerata Regală” şi Orchestra Română de Tineret, Corul Naţional de Cameră „Madrigal”, „Bucharest Brass Ensemble”.

A susţinut recitaluri solo şi concerte în tară şi in străinătate (Spania, Italia, Germania, Austria, Franţa, Elveţia, Republica Moldova, Polonia, Lituania). A concertat alături de Orchestra Simfonică Malaga, „Classical Orchestra” Andalusia, Orchestra Mellilla, Orchestra Internaţională de Tineret – Italia, Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” – Chişinău, „Bucharest Symphonic Pops”, Filarmonicile din Bacău, Iaşi, Botoşani, Craiova, Sibiu, Braşov, Târgovişte, Râmnicu-Vâlcea, Oradea, Ploieşti, sub bagheta dirijorilor Ovidiu Bălan, Alexandru Iosub, Bogdan Vodă, Samuel Muni, Juan Paulo Gomez, Ignacio Pilone, Octav Calleya, Ilarion Ionescu-Galaţi, Constantin Adrian Grigore, Maria Angeles Rozas Carballo.

A participat la cursurile de măiestrie ale pianiştilor Mihai Ungureanu, Walter Krafft, Viniciu Moroianu, Vincenzo Balzzani, Arkady Sevidov (Moscova), Gabriel Amiraş, Shoshana Rudiakov.

A înregistrat un CD în Germania, cu Beethoven – Concertul pentru pian şi orchestră nr. 1.