Australia, sub teroarea focului. 500 de milioane de animale au murit arse

Este infern în Australia, unde sute de milioane de animale au ars de vii în incendiile de vegetație ce au fac prăpăd în această țară de peste două luni.

Cel puțin 19 oameni au pierit în acest timp și 29 sunt dați dispăruți, cu șanse mici să mai fie în viață.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

De asemenea, 1.400 de case și cinci milioane de hectare de vegetație au fost distruse de flăcări.

Din cauza incendiilor de vegetaţie scăpate de sub control, cerul a prins o culoare roşiatică, iar aerul este încărcat de fum.

În Canberra, aerul eeste aproape irespirabil, iar localnicii au ieşit pe străzi cu măşti pe feţe şi o parte dintre instituţiile publice şi-au închis birourile. Ieri, aici s-a înregistrat cel mai ridicat grad de poluare din întreaga lume.

Autorităţile se aşteaptă ca incendiile să crească în intensitate şi se pregătesc pentru ce este mai rău pentru că în următoarele zile vor fi peste 40 de grade la umbra dar şi de vânt puternic în zonele afectate.

Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie!

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească pe teritoriul Australiei asupra decretării stării de dezastru în statul Victoria, în urma evenimentelor catastrofice provocate de incendiile de vegetație.

De asemenea, alerte pentru condiții extreme de producere a incendiilor sunt în continuare în vigoare pentru teritoriul capitalei Canberra, pentru New South Wales, Queensland, Australia de Sud și pentru statul Victoria.

Calitatea aerului în zonele afectate se deteriorează rapid, îndeosebi în Canberra, și reprezintă un risc pentru sănătate.

Autoritățile locale au emis un apel național de anulare a oricărei deplasări care nu este strict necesară în zonele afectate.

Cetățenii români care se află sau doresc să viziteze Australia sunt sfătuiți să se informeze cu atenție înainte de orice deplasare, să descarce și să utilizeze aplicațiile oferite de guvernele locale (Fires near me NSW, VicEmergency) și să ia în considerare riscurile la care se pot supune înainte de a călători într-o zonă afectată de incendii.

Orice deplasare în zonele afectate de incendii sau în regiunile care se află sub o alertă este un risc asumat individual.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Consulatului General al României la Sydney: +61 (2) 92993764 (competență pentru statele New South Wales, Queensland și Northern Territory), precum și ale Biroului Consular Melbourne: +61 (3) 99783804; +61 (3) 99783806 (competență pentru statul Victoria, Tasmania, Australia de Sud și Australia de Vest), apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanență al Consulatului General al României la Sydney: +61401558844, respectiv al Biroului Consular Melbourne: +61410599155.

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginilor de internet http://sydney.mae.ro, http://melbourne.mae.ro, http://www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

PUBLICITATE