ATENȚIE, ȘOFERI! Codul Rutier vine cu modificări din 24 august. AMENDA la jumătate nu se mai plătește în 48 de ore

Printre modificările semnificative, prezenta lege prevede și posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Începând cu data de 24 august a.c., va intra în vigoare Legea nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale care modifică și Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, dar și O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Astfel, printre noutăți, se numără posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ.

De asemenea, dacă agentul constatator aplică sancțiunea, iar contravenientul este prezent la încheierea procesului-verbal, copia de pe acesta se înmânează contravenientului, iar acesta va semna de primire. În cazul în care contravenientul nu este prezent sau refuză să semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia se face de către agentul constatator, în termen de cel mult două luni de la data încheierii prin postă, cu aviz de primire, sau prin afișare la domiciliu sau la sediul contravenientului.

Legea nr. 203/2018 prevede posibilitatea contravenientului de a achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege și în acele situații în care actul normativ de stabilire a contravențiilor nu prevedea expres această posibilitate.

Aducem în atenție opiniei publice că art. 19 din Legea 203/2018 abrogă prevederile  art. 109,  alin. 6, din O.U.G. 195/2002 potrivit căruia contravenientul putea achita pe loc agentului constatator jumătate din minimul amenzilor contravenționale în cuantum de până la 20 de puncte amendă și alin. 7 din același act normativ, conform căruia agentul constatator elibera contravenientului chitanța reprezentând contravaloare amenzii.

PUBLICITATE