Atenție! O lege propusă de Liviu Dragnea vrea să cenzureze și Facebook-ul.

Liderul social-democrat Liviu Dragnea vrea să implementeze o lege potrivit căreia oricine adresează comentarii defăimătoare și pe reţeaua de socializare Facebook să fie pedepsit.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Legea Dragnea, definește defăimarea socială ca „fapta sau afirmația prin care o persoană este pusă în situație de inferioritate pe temeiul apartenenței sale la un anumit grup social”. Grupul social e definit drept „categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiții culturale, apartenență POLITICĂ, orientare sexuala, origine socială, avere, dizabilitați, boala cronică necontagioasă sau infecție HIV/SIDA”. Proiectul de lege în cauza prevede amenzi contravenționale semnificative pentru defăimarea socială (1000-30000 de lei dacă ținta defaimarii este o persoană fizică sau 2000-60000 lei dacă discriminarea vizează un grup social). Unii jurnalişti, sau specialişti în drept atrag atenţia că legea ar duce la cenzurarea presei, dar şi a opiniilor exprimate pe Facebook.

„Se limitează libertatea de expresie. Când spun „partid de penali” sau „de corupți”, voi fi încriminat. Ori, asta ține de un minim al libertății de expresie. Legea este perversă pentru că, sub pălăria discriminării, introduce un atac la libertatea de exprimare. Va fi greu să ne batem cu ea”, a declarat jurnalistul Ion Cristoiu, pentru EVZ.

Societatea civilă a reacţionat rapid la acest demers și au inițiat o petiţie pe care toată lumea o poate semna AICI.

Proiectul a trecut deja de Senat iar decizia finală va fi adoptată de Camera Deputaţilor.

 

 

PUBLICITATE