Atenție la spărgătorii de case! Două cazuri într-o singură zi în Neamț


Vineri, 22.04.2016, polițiștii Postului de Poliţie Stăniţa au fost sesizați despre faptul că în noaptea de 21/22.04.2016 persoane necunoscute au pătruns în locuinţa unei familii din localitate, de unde au sustras suma de 1010 lei.
Din cercetările efectuate de polițiști, s-a stabilit că în ziua de 19.04.2016, în jurul orelor 11.00-12.00, bătrânii au fost vizitaţi de două persoane necunoscute, o femeie şi un bărbat, care le-au propus spre vânzare pilote pentru aşternut și care au intrat atât în bucătărie cât şi în cele două camere ale locuinţei.
Bărbatul de 80 de ani a cumpărat de la cei doi un număr de două pilote cu suma de 145 lei, moment în care aceștia au putut observa locul unde bătrânii își depozitau economiile.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Tot de vineri, din jurul orei 17.25, polițiștii din cadrul Postului de Politie Tarcau efectuează cercetări pentru identificarea persoanelor, care în aceeași zi au pătruns într-o locuință, de unde au sustras suma de 5000 lei. Din investigațiile efectuate a rezultat faptul ca în cursul zilei, în jurul orei 08.30, un grup format din trei persoane, doi bărbați si o femeie, au pătruns în curtea locuinței persoanei vătămate, cu pretextul că achiziționează bilete de călătorie auto și CFR.
Persoana vătămată a vândut contra sumei de 50 lei, 6 bilete de călătorie, moment în care s-ar fi putut observa locul depozitării economiilor. Polițiștii au stabilit că aceștia s-ar deplasa cu un autoturism marca Volkswagen, de culoare albastru, înmatriculat în Bulgaria.
Cercetările sunt continuate pentru a identificarea persoanelor ce prezintă următoarele semnalmente: femeie cu o constituție robusta, înălțime de aproximativ 1,60-1,70m ; bărbat cu o înălțime de 1,70-1,80m, constituție atletica, cu perciuni lungi și barbă tip cioc, tuns scurt, ce prezenta un tatuaj cu craniu uman pe unul din umeri.

În ambele cazuri cercetările sunt continuate pentru identificarea autorilor și tragerea acestora la răspundere penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt


Reluăm sfaturile preventive privind săvârșirea infracțiunii de furt prin metoda împrietenirii, recomandând nemțenilor:
– nu permiteţi străinilor să intre în casă sau în curte sub diferite pretexte: vânzarea/cumpărarea de produse, folosirea telefonului, a toaletei sau pentru a le oferi ajutoare sau bunuri, schimbul unor bancnote;
– solicitați persoanelor, care se prezintă sub diferite calități, să se legitimeze;
– evitaţi discuţiile despre bunurile de valoare pe care le aveţi în casă!
– păstraţi documentele și bunurile în locuri greu accesibile, cunoscute doar de dumneavoastră și nu divulgați aceste informații altor persoane;
– nu vă lăsaţi tentaţi de preţurile produselor oferite spre vânzare de către persoane necunoscute întrucât acestea reprezintă doar mijlocul prin care infractorii urmăresc să intre în locuința dumneavoastră.

Reamintim faptul că infractorii joacă anumite roluri pentru a aborda victimele (persoane care livrează colete, angajaţi ai unor furnizori de servicii), dorind să aducem la cunoștința nemțenilor modurile de operare, fapt pentru care vă prezentăm câteva dintre metodele identificate și la nivelul altor județe din țară:

– metoda „Curierului”, reprezintă situația în care infractorii își documentează foarte bine victima, în general persoane vârstnice, și sub motivul că sunt trimişi de o rudă a acestora (fiul sau nepotul) care era plecată la muncă în străinătate, se prezintă la poarta/ușa persoanei vizate, pentru a le aduce un pachet. Astfel doi-trei indivizi, îmbrăcaţi elegant şi cu o maşină înmatriculată în străinătate, scot un colet pe care cer o sumă de bani, victima fiind păcălită datorită amănuntelor privind vârsta şi locul de muncă al fiul. Ba chiar, aceștia pretind că îl sună la telefon pe copilul persoanei vizate ca să vorbească şi să se convingă și îi dau victimei receptorul la capătul căruia se afla un complice. Presupusul fiu spunea că este în trafic şi nu poate vorbi prea mult, dar confirma că cei de la poartă sunt cunoscuţi de-ai lui şi poate să le dea banii cu încredere. Bătrânii păgubiţi se alegeau cu un pachet în care găseau diverse, de la jocuri pentru copii, la ibrice, ceasuri sau electrocasnice ieftine, mult sub valoarea pe care au dat-o la schimb.
– metoda „utilități publice” prin care infractorii pretind ca sunt reprezentanți ai unor companii de gaz, apă sau electricitate și intră în case pentru presupuse verificări;
– metoda „Deratizare” care presupune oferirea unor servicii de acest gen de către falşi angajaţi ai unor firme cu acest profil sau
– metoda „Străinul” utilizată de regulă de infractorii care motivează că nu sunt din localitate, folosind ca pretext faptul că au o urgenţă medicală şi nu au bani romaneşti asupra lor, solicitând în acest mod victimelor să le schimbe sumele de bani în valută. Astfel, reuşesc să ia banii lăsând în schimb drept garanţie o geantă în care afirmă că se află valută sau bunuri de valoare promițând că se vor întoarce

Toate aceste metode servesc unui singur scop, acela de a pătrunde în locuinţele oamenilor de unde reuşesc să sustragă sume de bani sau bunuri de valoare.

În cazul în care, pe raza localităților de domiciliu din mediul rural, sunt observate persoane necunoscute care practică activități de comerț ambulant sesizați poliția de pe raza comunei sau sunați la 112 pentru identificarea și verificarea acestor persoane!

Dacă ați fost victima unei astfel de infracțiuni, nu lăsați să treacă timp de la comiterea faptei și sesizați Poliția prin apelul unic de urgență 112!

PUBLICITATE