Atenție! Înșelătorie pe Whatsapp cu vouchere de cumpărături la magazinele Lidl și Carrefour

O nouă tentativă de înşelătorie este propagată de infractorii cibernetici prin intermediul aplicaţiei WhatsApp şi vizează clienţii din România ai lanţurilor comerciale Lidl şi Carrefour, notează specialiştii Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) pe pagina proprie de Facebook.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În această dimineaţă (miercuri, 18 aprilie – n. r.) am primit mai multe mesaje de la voi, legate de o nouă înşelătorie prin metoda oferirii voucherelor de cumpărături care vizează clienţii Lidl România şi Carrefour România. Scam-ul funcţionează exclusiv pe mobil şi se propagă prin intermediul aplicaţiei de mesagerie WhatsApp. Concret, după primirea mesajului şi accesarea link-ului (care este evident unul suspect, din moment ce conţine litere cu diacritice), utilizatorul este redirecţionat către o pagină care afişează un domeniu cu o denumire ciudată: xn--ldl-rma.eu (în cazul scam-ului Lidl). Din nefericire, un bug de securitate în înregistrarea domeniilor, care permite utilizarea şi a unui alt alfabet în afara celui român, oferă această oportunitate pentru ca atacatorii să poată să-şi mascheze URL-urile ca unele cu denumiri legitime”, se arată în informarea CERT-RO.

Ideal ar fi ca, în cazul în care ceva pare suspect, să încercaţi tastarea manuală a site-ului în browser sau prin intermediul motorului de căutare pe internet (ex: Google, Bing etc.). Mai departe, utilizatorul trebuie să parcurgă un chestionar scurt, cu trei întrebări legate de experienţa de shopping la cele două hypermarketuri, pentru ca ulterior să primească un mesaj de felicitare, unul cu multe greşeli de transcriere (…) Condiţia pentru folosirea acestui voucher fictiv este partajarea informaţiei către prieteni, tot prin intermediul WhatsApp”, atrag atenţia experţii.

În legătură cu acest subiect, reprezentanţii Lidl și Carrefour avertizează clienţii cu privire la această tentativă de fraudă, care circulă pe canalele online, inclusiv pe Facebook şi pe WhatsApp.

Carrefour:
În urma mesajelor voastre cu privire la o campanie care pretinde că desfășurăm o campanie cu vouchere Carrefour, dorim să facem câteva precizări. Mesajul „Carrefour oferă Voucher de cumpărături gratuit 500 de dolari pentru a sărbători aniversarea a 11 ani” nu ne aparține și vă îndemnăm să nu participați. De asemenea, vă reamintim să utilizați întotdeauna ca surse sigure de informare website-ul www.carrefour.rosau pagina noastră de Facebook.

Lidl:
Lidl România avertizează clienții cu privire la o tentativă de fraudă, care circulă pe canalele online, inclusiv pe Facebook si WhatsApp. Oferta „NOI OFERIM VOUCHER GRATUIT 500$ PENTRU A SĂRBĂTORU CEA DE-A 11-A ANIVERSARE” redirecționează utilizatorii către site-ul www.lídl.eu/anniversary, o pagină web care nu aparține Lidl România sau partenerilor săi.
Utilizatorii de Internet sunt sfătuiți să nu încerce să acceseze acest link. Acest demers nu este organizat de către Lidl România, iar compania se distanțează ferm de asemenea modalități de promovare, luând toate măsurile necesare pentru a împiedica răspândirea acestei tentative de fraudă.
Lidl România recomandă clienților care vor să vadă ofertele companiei sau să se înscrie la concursuri organizate de către retailer să acceseze doar link-urile găzduite de către website-urile www.lidl.ro, surprize.lidl.ro  sau de către canalele oficiale de social media: www.facebook.com/lidlromania, www.instagram.com/lidlromania.

PUBLICITATE