ATENȚIE! Înșelătorie cu bilete gratuite la Wizz Air care circulă pe Facebook

Miercuri, 8 noiembrie 2017, Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică a anunțat că mii de români au fost victime ale unei escrocherii, după ce au fost păcăliți să dea distribuie pe Facebook un anunț în numele companiei Wizzair.

Articolul continuă după anunț
Loading...

Sub titlul ”Wizz Air oferă 2 bilete gratuite TUTUROR! Pentu că a împlinit 15 ani de la primul zbor”, oamenii sunt la un pas de a fi înșelați.

Astăzi am primit numeroase notificări despre existența unei noi scheme de tip scam / phishing. De data aceasta, atacatorii se folosesc de imaginea wizzair.com.

1. Utilizatorul primește (prin intermediul rețelelor de socializare) invitația de a participa la un concurs fictiv, care presupune completarea unui chestionar legat de calitatea serviciilor companiei aeriene WizzAir. 
2. După completarea lui, utilizatorul este îndemnat să partajeze această informație cu prietenii săi (contribuind astfel la răspândirea păcălelii pe social media).
3. Următorul pas este descărcarea propriu-zisă a tichetelor, în format .pdf, însă evident nu se întâmplă acest lucru! Ești redirectat către un site care oferă un serviciu gratis pentru o perioadă (în cazul testat de noi Scribd).
4. Mai departe, ești îndemnat să îți faci cont, sau să te autentifici pe acest site. Datele tale pot fi preluate fie prin autentificarea cu Facebooksau Google, fie sunt introduse de utilizator (nume, adresa de e-mail, parolă).
5. Ultimul pas presupune introducerea datelor bancare, așa cum se poate distinge din capturile de mai jos.

Utilizatorii s-au plâns de faptul că, ulterior abonării la asftel de servicii de tip ‘trial’, de pe cardurile lor au dispărut anumite sume de bani, fără acrodul proprietarilor.

În cazul în care ați completat astfel de date, vă recomandăm să:
1. Notificați imediat banca de proveniență a cardului despre problemă. 
2. Schimbați parolele conturilor de mail sau social media utilizate ca metodă de înregistrare în acest caz.
3. Ștergeți postările de pe social media, care ar putea ajuta la propagarea acestui scam.
4. Rețineți: dacă sună prea bine să fie adevărat, atunci cel mai probabil nu este real! – este mesajul Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO)

PUBLICITATE
loading...