Astăzi este o Sărbătoare Națională care a trecut „în șoaptă” prin județul Neamț


Astăzi se împlinesc 140 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși (unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea). Ziua Brâncuși se sărbătorește, începând cu anul acesta, la 19 februarie, amintind de data nașterii marelui sculptor român, respectiv 19 februarie 1876.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS
wikipedia
wikipedia

La data de 2 februarie 2015, scriitorul Laurian Stănchescu, președintele Fundației Ideea Contemporană, a solicitat oamenilor politici să declare „Ziua Națională Constantin Brâncuși”, pe data de 19 februarie. Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost inițiată de mai mulți parlamentari. În expunerea de motive, inițiatorii susțineau că declararea datei de 19 februarie drept „Ziua Brâncuși” — sărbătoare națională legală lucrătoare ar reprezenta „o reparație morală față de refuzul și umilirea sculptorului de către statul român atunci când a vrut să doneze toată opera sa poporului nostru”. „Constantin Brâncuși ne-a dus în universalitatea lumii, făcând din națiunea română o mitologie. Drept urmare, este datoria noastră pentru a nu fi mai prejos de omagiul pe care îl aduce lumea contemporană lui Brâncuși să declarăm ziua lui de naștere sărbătoare națională. (…) Această inițiativă onorează spiritul nostru și în același timp arată dragostea și recunoștința noastră față de valoarea lui Brâncuși”. notează Agerpres

Proiectul legislativ a fost, însă, adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, la data de 4 noiembrie 2015, iar președintele Klaus Iohannis a promulgat, la 27 noiembrie 2015, legea prin care data de 19 februarie este declarată Ziua Brâncuși ca sărbătoare națională. Potrivit legii, autoritățile administrației publice centrale și locale pot organiza sau sprijini logistic și material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile.

PUBLICITATE