Astăzi, 24 iunie, Ziua Universală a Iei și Sărbătoarea Sânzienelor (Platou Curtea Domnească)


VINERI, 24 iunie

Vezi și Programul activităților și spectacolelor cu ocazia Zilelor Orașului Piatra Neamț

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

08:00 – 12:00      Utrenia și slujba în cinstea Sărbătorii Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, ocrotitorul municipiului și Hramul Bisericii Sf. Ioan Domnesc

 Ziua Universala a Iei și Sărbătoarea Sânzienelor (Platou Curtea Domnească)

13:00 – 14:00 Deschidere oficială șsi Deschiderea atelierelor demonstrative de meșteșuguri tradiționale: țesut-cusut (Rodica Ciocârtău-Pipirig), împletituri din sfoară, măști populare (Elena și Vasile Ciocârlan – Ștefan cel Mare), împletituri fibre vegetale (Carmen Mititelu – Horia), olărit, modelaj lut (Viorica Bugeaclău – Piatra-Neamț), cusături tradiționale (Gabriela Pruteanu – Piatra-Neamț)

14:00 – 16:00 Spectacol al ansamblurilor folclorice din județul Neamț
– Ansamblul folcloric Sânziene, comuna Tupilați;
– Ansamblul folcloric Izvoarele Borcutului, comuna Borca;
– Ansamblul folcloric Miorița, comuna Piatra-Șoimului/Ansamblul folcloric din comuna Săbăoani;
– Ansamblul folcloric Dor Vânătorean, comuna Vînători-Neamț;
– Atelier de împletit coronițe de Sânziene.

16:00-19:00 Îmbracă o ie și învață să dansezi românește!Lecții de dans popular oferite de dansatorii Ansamblului „Floricică de la Munte”

19.00-20.00 Spectacol al Ansamblului folcloric „Floricică de la Munte” dedicat obiceiurilor de Sânziene

20.00-21.30 Spectacol extraordinar  DINU IANCU SĂLĂJANU


Afis ZIUA IEI 2016Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț (instituție finanțată de Consiliul Județean Neamț) și Primăria Municipiului Piatra-Neamț vă invită să celebrați, astăzi, 24 iunie, începând cu ora 13.00, Ziua Universală a Iei. Concepută iniţial ca o manifestare de spiritualitate autentică a comunităţilor de români din străinătate, Ziua Universală a Iei a fost treptat integrată în întreg spaţiul cultural românesc şi începe să fie marcată de aproape toate instituţiile de cultură din ţară.

Pe platoul Curții Domnești din Piatra-Neamț, vor avea loc mai multe manifestări interactive dedicate celei mai importante şi reprezentative piese de port popular românesc.

De la ora 13.00, vor fi organizate ateliere demonstrative de meşteşuguri tradiţionale, precum țesut-cusut (meșter popular Rodica Ciocârtău-Pipirig), împletituri din sfoară și măști populare (meșteri populari Elena și Vasile Ciocârlan- Ștefan cel Mare, olărit, modelaj lut (coordonator: Viorica Bugeaclău-Piatra-Neamț) , cusături tradiționale („Șezătoarea” din cadrulȘcolii Populare de Arte Piatra-Neamț), împletituri fibre vegetale, inclusiv coronițe de Sânziene (coordonator: Carmen-Lenuța Mititelu- Horia).

Afis SANZIENE 2016Începând cu ora 14.00, pe platoul Curții Domnești, va avea loc spectacolul artistic al elevilor clasei de canto popular și muzică ușoară coordonată de Georgiana Șerban în cadrul Școlii Populare de Arte, spectacol continuat, apoi, de la ora 15.00 până la ora 17.00, de evoluția ansamblurilor folclorice din Tupilați, Borca, Săbăoani și Vînători, cu programe de dans popular din zona Neamț.
Ansamblul folcloric „Floricică de la Munte” va oferi lecții de dans popular gratuite pietrenilor dispuși să îmbrace o ie și să învețe să danseze românește, începând cu ora 17.00.

De la ora 19.00, Ansamblul „Floricică de la Munte” al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” va aduce în fața publicului din Piatra-Neamț obiceiurile de Sânziene, într-un spectacol folcloric încărcat de simbolistica riturilor premaritale.

Dansatorii, orchestra și și soliștii Ansamblului şi-au propus să reamintească pietrenilor tradiţii şi ritualuri vechi legate de această sărbătoare atât de importantă lumea satului românesc.

Aflată în preajma solstițiului de vară, sărbătoarea Sânzienelor face parte dintr-un scurt ciclu de reînnoire a timpului. Pe lângă rolul lor în practicile premaritale, Sânzienele erau considerate adevărate zâne ale câmpului care confereau belșug holdelor și putere de leac plantelor care nu se culegeau până acum pentru că nu aveau nicio putere, erau „pişcate” de Rusalii. În această zi, se împleteau cununi care se puneau pe acoperişurile caselor şi în staule pentru a îndepărta duhurile rele. În present, se mai păstrează încă fragmente importante ale ceremonialului de Sânziene, fetele împletind și astăzi cununi pe care le aruncă pe casă pentru a afla cât mai au de așteptat până la măritiș.

Vă invităm, așadar, la un spectacol dedicat acestei sărbători unice în calendarul tradițional românesc, un spectacol al dansurilor, muzicii și obiceiurilor populare, susținut de Ansamblul și Orchestra „Floricică de la Munte”, precum și de soliștii Paula și Nicoleta Andrei, Miruna Avasiloaie, Florin Mihuț și Răzvan Grigoraș.

Seara va fi dedicată invitaților speciali ai manifestării –solistul Dinu Iancu-Sălăjanu și taraful său -, care vor susține un spectacol extraordinar, începând cu ora 20.00, tot pe platoul Curții Domnești.

PUBLICITATE