Apa pietrenilor, discutată în ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență


Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) s-a întâlnit în şedinţă extraordinară, astăzi, 14 martie a.c. având pe ordinea de zi – o informare privind avaria produsă la magistrala care alimentează, din captarea Vaduri, sistemul de distribuţie a apei potabile din municipiul Piatra Neamţ şi comunele învecinate, rezultatele remedierii avariei precum şi perspective privind asigurarea continuităţii furnizării apei potabile în perioada sezonului estival.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

CJSU2          „ A fost necesară convocarea ședinței extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență motivat de faptul că, în urma remedierii avariei care a dus la eșecul utilităților publice în municipiul reședință de județ, problema nu a fost în totalitate rezolvată și că există riscul repetării și trebuie luate măsuri suplimentare de prevenire. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență este o structură instituțională care asigură managementul situațiilor de urgență, sens în care se dă atenție tuturor fazelor acestui proces, cea mai importantă fiind prevenirea” , a spus în deschidere prefectul Niculina Dobrilă.

În urma prezentării situației, s-a pus în vedere operatorului să depună toate diligențele necesare pentru ca următoarea intervenție la magistrală să fie pregătită mult mai bine, fără un impact major asupra alimentării cu apă potabilă a populației municipiului, asigurând totodată o mult mai bună comunicare către populația deservită.

În urma dezbaterilor a reieșit necesitatea adoptării unei Hotărâri a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care să asigure pe viitor o fiabilitate mult mai bună a sistemelor de alimentare cu apă din județul Neamț, precum și evitarea unor accidente de trafic, ca urmare a intervenției de pe strada Petru Movilă din municipiul Piatra Neamț.

Planul de măsuri poate fi consultat -> AICI


Emilia Arcan, președintele Consiliului Județean Neamț, a participat, astăzi, la ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, alături de prefectul de Neamț, Niculina Dobrilă, și de șefii serviciilor descentralizate.

CJSU1Singurul subiect abordat vizează asigurarea apei pentru populație, președintele Consiliului Județean Emilia Arcan precizând că nu mai acceptă să se recurgă la vreo nouă oprire a furnizării. „Orice s-ar întâmpla, indiferent de avariile care vor trebui soluționate, nu accept să se mai oprească apa în municipiul Piatra Neamț. Noi toți, am trecut printr-o experiență extrem de urâtă, așteptând, săptămâna trecută, trei, chiar patru zile, să vină apa. Rămân în continuare la ideea că intervenția la avaria pe de magistrală nu a fost una eficientă, că situația nu a fost manageriată «ca la carte». Le mulțumesc din suflet celor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, care au mai redus din suferința pietrenilor, ditribuind, în două zile, 157.000 de litri de apă, direct din cisterne, în câteva puncte aglomerate din oraș “, a declarat Emilia Arcan, președintele Consiliului Județean Neamț.

Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență au aprobat constituirea unui grup de lucru din care fac parte specialiști ai CJ, ISU, DSP, Garda de Mediu, APM, Sistemul de Gopsodărire a Apelor și DSVSA, care în colaborare cu reprezentanții Companiei Județene Apa Serv să pună la punct un plan pe baza căruia să se revină asupra lucrării executate zilele trecute la magistrală, pentru că soluția tehnică agreată la repararea avariei nu a fost dintre cele mai bune și trebuie reluată procedura. Vizată este reducerea semnificativă a timpului de intervenție.

De asemenea, se are în vedere și o manevră de potabilizare a apei din captarea de la Bâtca Doamnei, despre care se știe, de la începutul lunii trecute, că este poluată cu bacteria Clostridium Perfringens.

PUBLICITATE