Anul 2020 poate aduce o nouă criză imobiliară?

O nouă criză imobiliară amenință anul 2020, aducându-ne amnte de cea dintre anii 2008-2013. Cei mai mulți specialiști în domeniul rezidențialului sunt, totuși, de părere că în viitorul apropiat nu vom trece iar prin acest lucru.

Principalii factori care se află la baza acestui fenomen îl reprezintă scăderea vitezei de dezvoltare a pieței imobiliarelor, numărul de afaceri și prețurile spațiilor de locuit, asupra cărora s-au făcut speculații încă de anul trecut, dispoziție care continuă și în prezent. Este de luat în calcul faptul că în luna februarie a acestui an, procentul privind suma medie cerută la nivel național pentru achiziționarea unei locuințe, a crescut cu doar 3% spre deosebire de aceeași lună a anului 2018.  

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Întrebarea care se pune este următoarea : „Criză” sau „corecție”? 

Începând cu anul 2014, se înregistrează o mărire a prețurilor susținute. Așadar, pericolul unei crize imobiliare este susținut de aceste îmreujurări. Datorită anvergurii acesteia, temă a fost reluată și în cadrul ediţiei naţionale a Clubului Profesioniştilor în Imobiliare, ediţie ce a indicat cei zece ani de la înființarea CPI. În rândul participanților s-au înregistrat în cea mai mare parte așteptări optimiste în ceea ce privește viitorul apropiat, însă alți oameni de afaceri, specialiști, de asemenea, în domeniul imobiliarelor au venit și cu păreri negative. . Pentru a vedea anunțurile și a-ți face o părere, intră pe motorul de căutare Flatfy pentru a-ți găsi apartamentul potrivit pentru tine.

David Grigorescu, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Agenţilor Imobiliari din România (APAIR) afirmă că: „Astăzi se discută foarte mult despre o eventuală criză, eu i-aş spune mai degrabă corecţie – oricum ar fi, este firesc ca piaţa să fie vie, iar cum în ultimii ani am avut creşteri constante, să vină şi momente în care piaţa stagnează, în care poate chiar să scadă.” 

Stocul de locuinţe noi, la 10% din necesar  

Argumentul principal contra unei noi și inevitabile recesiuni este facroeul cerere- privită atât ca necesar locativ (la stadiul orașelor mari, dar nu numai), cât şi ca cerere solvabil. David Grigorescu afirmă, de asemenea „Personal, sunt optimist în ceea ce priveşte piaţa imobiliară, pentru că cerere există, nevoia de locuinţe noi (şi mai vechi) este foarte mare”. Din estimarea făcută după situația din Timișoara, de către Marius Şchiopotă, reprezentantul agenţiei locale Hitch&Mosher, se înțelege că , că este nevoie de în jur de 100.000 de noi spații pentru locuit, în mod proporțional cu celelalte așezări din Europa. Timișoara prezintă 10.000 de spații imobiliare, incluzându-le și pe cele ce se vor trimite spre vânzare anul acesta, dacă dezvoltatorii vor reuși să-și atingă scopurile într-un mod eficient.

„Pentru mine, lucrurile ori cresc, ori scad. Dacă am +3% sau +1,5% în Bucureşti, înseamnă că este o creştere. Piaţa, cifrele arată că este loc în continuare de foarte mare creştere. Dacă mă uit la faptul că faţă de momentul de vârf din 2008 suntem la 31% creştere, înseamnă că este în continuare loc să facem treabă”-  Daniel Tudor, fondator The Concept.

Locuinţele noi se vând off-plan 

Mule locuințe se vând încă din perioada în care se află în construcții, uneori poate chiar proiectare. Viteza cu care se negociză vânzarea acestor imobiliarea și încheierea unor contracte denotă că nivelul la care se află cererea solvabilă este foarte ridicat. Răzvan Caliţă, de la agenţia Coldwell Banker Alpin, mărturisește că „În momentul de faţă, pe zona centrală şi semicentrală (din Braşov, n.red.), nu avem ce livra. 90% din proiectele care se fac în Braşov se vând off-plan sau în stadii intermediare”, iar completarea făcut de Andreea Parti, RE/MAX Choice Timișoara este următoarea: „Tot ce înseamnă proiect nou în cea mai mare parte se vinde off-plan. Este foarte clar că suntem într-o zonă a pieţei în care lucrurile nu vor descreşte. Dacă stăm să calculăm câţi oameni se căsătoresc în fiecare an sau câţi oameni divorţează în fiecare an, întotdeauna va fi nevoie de spaţiu locativ nou.” 

Pentru a vedea ofertele de pe piața imobiliară din România, accesează Flatfy.ro, motorul de căutare care cuprinde majoritatea anunțurilor cu apartamente și case de vânzare și închiriere din țară.

Preţul locuinţelor noi depinde de costul de construcţie  

Piața imobiliarelor este din ce în ce mai afectată de încetinirea majorării, care se resimte puternic comparativ cu anii anteriori. , așa cum afirmă în legătură cu evoluția acestora, Ciprian Iovu, reprezentantul agenției Inter Imobiliare din Iași. Cu toate acestea, Ciprian crede că prețurile își vor păstra standardele. El ne-a explicat faptul că „Atât timp cât apar multe proiecte, iar preţul pe metru pătrat nu prea are cum să scadă foarte mult, pentru că mai este şi un cost de construire, nu prea văd cum ar putea fi o criză aşa de mare (…) ca lumea să aştepte să mai scadă preţul ca să facă o achiziţie ulterioară. Mai ales că, cel puţin în Iaşi, un apartament, dacă apare la un raport calitate-preţ foarte bun, se vinde imediat, adică şi cu, şi fără criză”. 

„Ce criză? Colcăie piaţa de clienţi. O perioadă mai bună de dezvoltare imobiliară n-am cunoscut în ultimii 16 ani, de când sunt eu în această industrie. Ce criză să vină în momentul de faţă, când avem clienţi nesunaţi?” – Cătălin Priscorniţă, CEO Blitz Imobiliare (Cluj) 

O piaţă totuşi sensibilă 

Deși afaceriștii pe piața rezidențialului atuhton se încred în ei înșiși și experiența lor, există și rețineri, sau nesiguranțe, având în vedere inevitabila criză imobiliară inevitabilă. David Grigorescu spune că piața din România are puncte slabe și se poate lăsa foarte ușor afectată de micșorarea nivelului de îndatorare, creșterea ROBOR sau euro. Cumpărătorii sunt interesați de mărirea monedei euro și de cum ar putea face un împrumut avantajos și preferă să analizeze o perioadă de timp situașia, pentru a vedea cum decurg lucrurile, motiv pentru care nu sunt foarte activi în acest domeniu. Această sensibilitate duce la subțierea numărului de tranzacții în unele perioade.

Marius Şchiopotă, Hitch&Mosher Timişoara, afirmă: „N-aş vrea să vă spun dacă urmează o criză sau nu, cred că niciunul dintre noi nu este în măsură să facă acest lucru, cred totuşi că o corecţie în perspectiva următorilor trei-patru ani va fi pe piaţă, indiferent de cât optimism abordăm astăzi”.

De astăzi, new.Flatfy.ro devine Korter.ro. Korter este un motor de căutare a imobiliarelor noi, o alegere confortabilă de găsire a complexelor rezidențiale din România.

PUBLICITATE