ANPC: Rezultatele acțiunilor de control la produsele de panificaţie și produsele de morărit

In perioada 22.05 – 02.06.2017 Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, prin structurile sale teritoriale, a desfasurat o actiune de control privind respectarea prevederilor legale privind modul de comercializare, etichetare, prezentare si  publicitate a painii si produselor de panificatie.

Controlul s-a desfasurat în toate  judetele si în municipiul Bucuresti,  rezultatele rezumandu-se astfel:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS
  • s-au verificat 908 operatori economici din care 524 ( 58 %) operatori economici nu respectau prevederile legale din domeniul protectiei consumatorilor;
  • s-au verificat peste 173 tone de paine, produse de panificatie si produse de morarit din care 124 tone (71,7%) nu se încadrau în  prevederile legale în vigoare;
Urmare deficientelor constatate, organele de control au dispus urmatoarele masuri: 
  • oprirea definitiva si retragerea  de la comercializare a circa 127 kg de paine, produse de panificatie si produse de morarit în  valoare de 1031 lei RON care prezentau data durabilitatii minimale depasita;
  • oprirea temporara de la comercializare a circa 6814 kg de paine, produse de panificatie si produse de morarit în valoare de 39600 lei RON pana la intrarea în legalitate;
  • aplicarea de 568 sanctiuni contraventionale, din care 289 avertismente si 279 amenzi în valoare de 828500 lei pentru încalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.
In cursul actiunii de control s-au evidentiat o serie de abateri, din care mentionam:

I. Comercializarea painii si produselor de panificatie cu parametrii neconformi cu cei declarati sau prevazuti în actele normative în vigoare

1.2. Neincadrarea in cantitatea neta declarata
Jud. Harghita – s-a gasit la comercializare paine alba feliata cu lipsa la cantitatea neta, respectiv, 4,93 kg în loc de 5,1 kg; paine cu seminte 400 gr cu lipsa la cantitatea neta, respectiv 765 gr in loc de 800 gr.
Jud. Timis – paine feliata care prezenta cantitatea mult mai mica decat cea înscrisa de producator pe eticheta, astfel: painea alba feliata cu cantitate declarata 300 grame, prezenta doar 238 grame ( lipsa 192 grame), painea alba feliata cu cantitate declarata 1000 grame, prezenta doar 904 grame, respectiv 922 grame ( lipsa 94g , respectiv 78 g), painea neagra cu cantitate declarata 500 grame,  prezenta doar 408 grame, respectiv 418 grame ( lipsa 92 g, respectiv 82 g) si paine alba feliata cu cantitate declarata 500 grame,  prezenta 378 grame, respectiv 398 grame ( lipsa 122 g, respectiv 102 g).

1. 3. Comercializarea produselor în afara datei durabilitatii minimale stabilite de producatori

Jud. Brasov – erau expuse la comercializare paste fainoase cu data durabilitatii minimale depasita din 2015, respectiv ianuarie 2017.
Jud. Timis – comercializa produse cu data durabilitați depașita, respectiv biscuiti expirati din 10.11.2016 si blat de tort expirat din 25.05.2016; faina neagra de grau avand data durabilitatii minimale depașita din data de 25.02.2017.
Jud. Braila – se comercializa orez preambalat care prezinta pe ambalaj la data expirarii data productiei, creand confuzii în informarea consumatorilor asupra datei durabilitatii minimale a produsului.
Jud. Brasov – erau expuse la comercializare diferite sortimente de faina ( faina de secara, faina alba si faina neagra)  cu data durabilitatii expirata din 14.04.2017, 26.04.2017, respectiv 25.04.2017.
Jud. Calarasi – s-a identificat faina alba pentru cozonac cu data durabilitatii minimale depasita la controlul efectuat in data de 24.05.2017, iar data limita de consum, conform etichetei, era pana la 23.05.2017.

Produse de panificatie, produse de patiserie si produse de morarit cu data durabilitatii minimale depasita s-au mai constatat in: Jud. Valcea ; Jud. Botosani ; Jud. Vaslui
Jud. Aba – produse de panificatie si franzele
Jud. Harghita – produsele de panificatie
Jud. Dolj – turte din faina oparite si covrigei
Jud. Galati – covrigi, crochete si fursecuri, vrac
Jud. Constanta – covrigi de Buzau, diverse produse de panificatie preambalate in magazin
Jud. Braila –  produse de morarit
Jud.Bacau – produse de panificatie
Jud.  Cluj – produse panificatie preambalate strudel

II. Comercializarea de paine, produse de panificatie si produse de morarit a caror etichetare nu oferea consumatorilor informatiile obligatorii, care sa permita alegerea sortimentului dorit

2.1.Nerespectarea afisarii, în structurile de vanzare cu amanuntul, a denumirii furnizorului de paine, a denumirii produselor livrate si a pretului de vanzare cu amanuntul al acesteia, exprimat în lei/kg si lei /bucata, s-a constatat in:
Jud. Gorj – paine
Jud. Braila, Jud. Constanta, Jud. Focsani, Jud. Tulcea, Jud. Dambovita, Jud. Bihor, Jud. Prahova
Jud. Teleorman  – comercializau diferite sortimente de paine alba si neagra, 300 g/buc.,400 g/buc., covrigi
Jud. Ialomita – se comercializa paine fara a se afisa denumirea furnizorului de paine, denumirea produselor livrate si pretul de vanzare cu amanuntul al acestora, exprimat în lei/ kg si lei/ bucata

2.2. Neafisarea furnizorului de paine si a pretului pe kg
Mun.  Bucuresti – comercializa franzela vrac, fara a se realiza informarea consumatorilor, la locul de vanzare cu privire la denumirea producatorului sau a furnizorului precum si asupra pretului/kg.
Jud.  Arges – nu era afișat producatorul painii gasite la comercializare.
Jud. Mehedinti – neinscrierea producatorului s-a constatat la produsul baton cu branza si la alte  produsele fabricate
Jud. Olt –  paine alba
Jud. Caras-Severin – nu afisau la loc vizibil denumirea producatorului de paine
Jud. Cluj – s-a constatat lipsa adresei producatorului la produsele denumite covrig polonez si branzoaica
Jud. Salaj – era expusa spre comercializare paine preambalata , în absenta,la raft,  a informatiilor referitoare la denumirea produsului, respectiv a producatorului.
Jud. Bacau – lipsa informare denumire producatori, lipsa informare gramaj/produs.
Jud. Neamt – neafisarea, în structurile de vanzare cu amanuntul, a denumirii furnizorului de paine, denumirii produselor livrate si a pretului de vanzare cu amanuntul, exprimat în lei/kg si în lei/bucata, Jud. Buzau – lipsa informatiilor privind denumirea furnizorului

2.3Utilizarea de denumiri menite sa însele cumparatorul asupra compozitiei produsului 
Jud. Mures – comercializa covrigei cu neconcordanța între denumirea produsului și lista ingredientelor.
Jud. Sibiu – s-a constatat utilizarea denumirii „paine traditionala secara 0,8 kg” pentru un sortiment de paine a carei lista a ingredientelor continea  faina alba de grau cat si faina de malt.
Jud. Giurgiu – comercializa paine de secara, preambalata, 500g, avand inscris in lista ingredientelor, ca ingredient principal, faina alba de grau iar faina de secara se regasea inscrisa doar ca si componenta a premixului utilizat.
Jud. Galati – comercializa produsul cu denumirea  „paine de secara”, in lista ingredientelor fiind mentionate : faina de grau, faina de secara, etc.
Jud. Vaslui – comercializa paine preambalata provenita din productia proprie, cu elemente de identificare-caracterizare incorecte/incomplete, prin utilizarea denumirilor „Paine neagra la tava” si „Paine neagra rotunda” pentru produse ce prezentau in lista ingredientelor si faina alba de grau, iar la sortimentele „Paine alba la tava”, „Paine împletita”, „Paine semialba”, „Paine cu cartofi” prin lipsa mentionarii categoriei aditivilor carbonat de calciu si acid ascorbic precum si a numelui emulsifiantului utilizat.
Jud. Vaslui – comercializa sub denumirile “Chifle Graham” si „Paine Graham la tava”, provenite din productia proprie, la care  din lista ingredientelor rezulta ca la fabricarea produselor nu se utiliza doar faina graham;

  • paine preambalata – productie proprie, respectiv painea neagra feliata, ambalata în pungi inscriptionate cu denumirea „Paine alba feliata”
  • paine nepreambalata – productie proprie – cu denumirea incorecta de „paine traditionala“ produsul nefiind atestat ca produs tradițional.
Jud. Hunedoara – a fost identificata la comercializare paine denumita paine cu secara , din productia proprie, care avea la lista ingredientelor mentionata si faina neagra.
  • paine denumita  paine neagra, care avea la lista ingredientelor mentionate faina alba si faina neagra.
  • paine denumita paine semialba cu tarate, dar în lista ingredientelor nu apar taratele.
Jud. Bihor – a fost gasita la comercializare paine neagra care avea ca prim ingredient în lista ingredientelor faina alba si într-o pondere mai mica faina neagra, astfel ca denumirea de paine neagra este improprie
Jud. Neamt – paine cu secara – nu are denumirea corecta a produsului deoarece in lista ingredientelor apare si faina alba de grau, faina din malt din ovaz, faina de secara, srot de secara etc.
  • paine – rotunda neagra, in lista ingredientelor sunt mentionate mai multe tipuri de faina si anume – faina alba de grau, faina integrala (min.10%), tarite .
Jud. Bacau – în rețeta de fabricație de la cozonac și la painea intermediara apar unele materii prime care nu se regasesc în depozitul de materii prime, dar nici în produsul final.

2.4. Comercializarea  produselor  de  panificatie, fara  niciun element de identificare-caracterizare
Jud. Arges –  paine ambalata individual fara niciun fel de element de identificare și caracterizare.

  • paine vrac de diferite cantitati neavand afișate cantitatile aferente
Jud. Calarasi – cozonaci 500g/buc si  checuri 500g/buc ambalati in pungi de plastic fara elemente de identificare.
Jud. Suceava – paine alba feliata; diverse tipuri de bulci, cornuri si covrigi preambalate nu aveau etichete cu elemente de identificare.
Jud. Hunedoara – diferite sortimente de paine ambalate în pungi din PVC neinscriptionate cu elementele de identificare-caracterizare obligatorii.
Jud. Caras-Severin – produse fara eticheta de produs, aceasta fiind deteriorata.
Jud. Bihor – paine neagra fara nici un fel de eticheta cu elemente de identificare si caracterizare.
Jud. Mehedinti – croissant cu ciocolata, prajitura mere, pateu branza, paine impletita
Jud. Teleorman  – produsele malai vrac  si faina se comercializau ambalate in saci de iuta de 20 kg/buc. care nu erau insotite de etichete cu elementele de indentificare si caracterizarea produselor.
Jud. Bacau –  saci de faina alba și neagra la care lipseau etichetele cu elemente de identificare și caracterizare,
Jud. Prahova – s-a constatat faptul ca etichetarea painii si a produselor  de panificatie comercializate în vrac nu continea informatii cu elemente de identificare, caracterizare ( denumire produs, producator…).

2.5. Neinfomare vizibila și lizibila a elementelor de identificare caracterizare a produselor (denumirea furnizorului de paine, denumirea produselor)
Jud. Alba – chifle și covrigi; i
Jud. Mehedinti – inscrisuri mici greu vizibile s-au constatat la paine neagra franzela
Mun. Bucuresti – paine alba impletita 400g, preambalata, productie propri, franzela felii 300g, preambalata, ambele cu elementele de identificare inscriptionate pe eticheta de produs greu lizibile.

2.6. Lipsa denumirii sub care se vinde produsul 
Jud. Hunedoara – pe toate ambalajele sortimentelor de paine (din productia proprie) nu era inscriptionata denumirea produsului.
Jud. Mures –  produse de panificație fara denumire sortiment.

2.7. Comercializarea painii si produselor de panificatie în vrac sau sub forma ambalata fara indicarea componentelor cu efect alergen
Jud. Sibiu – lipsa alergeni la paine traditionala secara 0.8 kg
Jud. Alba – paine prajita si paine crocanta; paine neagra, paine cu secara si seminte de dovleac si paine cu cartofi; produse de panificație și paine alba diferite gramaje
Jud. Mehedinti – cozonac cu nuca, pateuri cu branza, rulou cu vanilie, rulou cu mere, paine alba, paine alba rotunda, branzoaice, batistute cu branz, covrigi, batoane cu branza, gogosi.
Jud. Mures – cornuri  cu susan
Jud. Valcea, Jud. Calarasi
Jud. Giurgiu – painea multicereale, 400g/buc si covrigi cu diverse seminte,70g/buc, paine semialba, 500g/buc, paine neagra feliata, 300g/buc, paine alba feliata, 300g/buc, covrigi de Buzau, 200g/punga
Jud. Teleorman – paine alba si neagra, 300 g/buc.,400 g/buc., covrigi
Jud. Constanta – prajituri, chifle cu seminte, baghete, minibaghete, croissant cu caise, croissant multicereale, placinta cu branza, strudele cu sunca si cascaval
Jud. Braila – cozonac, covrigi mari, covrigi mici, placinta cu mere, placinta cu branza, cornuri cu ciocolata, crenwursti în aluat, batoane) ,
Jud. Iasi – paine rotunda 400g, colac 400g, franzela 300g, paine neagra 300g, turta alba 200g, paine margareta 300g, semiluna 300g, biscuiți vrac, paine impletita 400 g
Jud. Vaslui – paine alba, „ chifle graham” la care se utiliza susan fara ca acest alergen sa se înscrie diferentiat în lista ingredientelor si „ Paine Graham la tava” care contine faina de soia fara ca acest alergen sa se înscrie diferentiat în lista îngredientelor

  • paine – productie proprie, fara a informa consumatorii despre prezenta  ingredientului cu potential alergen „faina de soia” – continut de amelioratorul EKA VALORE utilizat la fabricarea produsului
  • produse de panificatie – productie proprie – fara a informa consumatorii despre prezenta ingredientului cu potential alergen „susan” utilizat la fabricarea produsului
Jud. Cluj – strudele , trigoane, cozonac diferite sortimente, biscuiti , cornuri , paine alba, paine cu maia, bagheta alba preambalata, produse fara a se indica alergenii din compozitia produselor  gluten, proteine din lapte, galbenus ou
Jud. Bistrita-Nasaud – paine, croasant si cuiburi de viespe preambalate, paine preambalata
Jud. Neamt – nu este evidentiat alergenul ‘’susan’’, paine impletita, paine neagra feliata
Mun. Bucuresti –  paine alba impletita  si paine rustica faina neagra  preambalate, paine alba fara sare preambalata, paine alba feliata  preambalata,  paine pe vatra  vrac  si paine tava vrac, paine alba multicereale
Jud. Bacau- produsele paine cu tarațe și paine feliata
Jud. Vrancea – la diverse sortimente de paine preambalata nu era mentionat  ingredientul alergen gluten.
Jud. Constanta – cornuri cu cacao care aveau mentionat pe eticheta în mod incorect atentionarea de ingredient cu posibil efect alergen pentru cacao.
Jud. Ialomita – cozonac secuiesc
Jud. Prahova, Jud. Tulcea, Jud. Suceava  (cozonac cu nuca), Jud. Caras-Severin, Jud. Hunedoara, Jud. Bihor, Jud. Ilfov

2.8. Lipsa inscriptionarii cantitatii nete
Jud. Brasov, Jud. Mures si Jud. Tulcea

2.9. Lipsa inscriptionarii listei ingredientelor sau înscrierea eronata a acesteia 
Jud. Giurgiu – painea padurarului, paine cu secara, chifle diverse sortimente, painea multicereale, si covrigi cu diverse seminte( susan, floarea soarelui) , fara indicarea listei ingredientelor.
Jud. Braila – elemente de identificare incomplete s-au constatat in cazul  ingredientului „premix „ pentru care nu se detaliaza compozitia; ingredientul este folosit in cozonaci
Jud.  Bihor – s-a constatat lipsa din lista ingredientelor a propionatului de calciu, ingredient utilizat de producator.
Jud. Vaslui – paine preambalata – productie proprie – cu elemente de identificare-caracterizare incorecte/incomplete,
Jud.Harghita – s-a constatat lipsa ingredientelor de pe eticheta produselor de panificatie
Mun. Bucuresti – paine neagra multicereale 420g preambalata, la care nu se mentiona pe eticheta de produs ingredientele.

2.10. Lipsa înscrierii în lista ingredientelor a cantitatii, exprimata în procente, ingredientelor mentionate în denumirea sub care se vinde produsul
Jud. Sibiu – s-a constatat lipsa inscrierii ingredientelor in ordinea descrescatoare a cantitatii lor, în momentul introducerii în fabricatie, la produsele:  impletituri diferite sortimente (mac, susan si nuca), si la paine traditionala secara, la impletituri (mac, susan, nuca) nu era mentionat % de adaos (mac, susan, nuca).

  • produsul “salam de biscuiti”,prezenta in lista ingredientelor  “biscuiti simpli”, pentru care nu se preciza procentul si nici compozitia produsului.
Jud. Galati –  paine cu seminte fara ca proportia acestora sa se regaseasca in lista ingredientelor Jud. Vrancea – strudel cu branza pentru care ingredientele nu erau inscrise in ordinea cantitatii introduse in procesul de fabricatie iar strudelul cu mar nu avea inscisa in lista ingredientelor cantitatea de mar .
Jud. Cluj– la produsul paine neagra cu tarate  nu avea indicat pe eticheta procentul de tarate .

2.10. Neînscrierea denumirii categoriei si/sau a denumirii specifice sau a codului CE a aditivilor utilizati la fabricarea painii si a produselor de panificatie
Jud. Braila – produsul “saratele cu chimen”, productie proprie, care prezenta in lista ingredientelor  “bicarbonat de sodiu” si “bicarbonat de amoniu”, pentru care nu se preciza categoria din care fac parte, iar la ingredientul “grasime vegetala” nu se mentiona originea specifica si gradul de hidrogenare.

  • produs care prezenta in lista  ingredientelor  “bicarbonat de sodiu” si “sare de lamaie”, pentru care nu se preciza categoria din care fac parte, produsul “chec” ( productie proprie) care prezenta in lista  ingredientelor  “bicarbonat de sodiu”, pentru care nu se preciza categoria din care face parte, “rulada cu gem” si “rulada cu crema”( productie proprie), prezentau in lista ingredientelor  “emulgator”, pentru care nu se preciza denumirea specifica sau codul numeric.
Jud. Vaslui – paine feliata preambalata, productie proprie – pe eticheta careia nu erau indicati toti aditivii alimentari continuti de amelioratorul utilizat la fabricarea produsului.
Jud. Cluj – paine neagra cu tarate fara a avea indicata componenta amelioratorului
Jud.  Bacau – la produsele paine cu tarațe și paine feliata  –   lipsa informare amelioratori.

2.11. Desi conform HG nr. 568/2002 privind iodarea universala a sarii destinate consumului uman, hranei animalelor si utilizarii în industria alimentara, este obligatorie utilizarea sarii iodate la fabricarea painii, aceasta prevedere nu era respectata sau nu era mentionat prin etichetare la produsele de panificatie fabricate si/sau comercializate in

Jud. Mures – doi operatori economici produceau și comercializau paine si produse de panificație, fara a fi înscrisa in lista ingredientelor de pe eticheta ”sarea iodata”.
Jud. Mehedinti – inscrierea numai a mentiunii “sare” la paine alba feliata si paine tihnita
Jud. Teleorman – paine alba feliat apreambalata la care in lista ingredientelor nu se specifica sarea iodata.
Jud. Constanta – diverse produse de panificatie ( paine cu secara feliata, paine cu seminte, toast de tip paine prajita – pesmeti fara adaos de zahar) care nu aveau în lista ingredientelor sare iodata în mod explicit, precizandu-se doar “sare”.
Jud. Vaslui –  „Chifle Graham” si „ Paine Graham la tava”, productie proprie, care, potrivit listei ingredientelor, se inducea ideea ca ar fi fabricate cu sare neiodata. Prin consultarea raportului de fabricatie pus la dispozitie de operatorul economic rezulta ca producatorul utilizeaza sare iodata în procesul de productie, fiind vorba despre o deficienta de etichetare .
Jud. Neamt – la sortimentul ‘’ Paine cu secara’’ in lista ingredientelor apare numai sare fara a se specifica daca este iodata sau neiodata.

2.12. Lipsa  inscriptionarii  sau înscrierea eronata a datei  durabilitatii  minimale
Lipsa inscrierii datei durabilitatii minimale
Jud. Alba – paine preambalata, produse de panificatie, faina alba, paine alba care avea aplicata data limita de consum într-o forma ilizibila.
Jud. Galati (cozonac), Jud. Iasi  (franzela feliata), Jud. Bacau (paine cu tarațe și paine feliata)
Jud. Sibiu – s-a constatat lipsa inscrierii clare a datei durabilitatii minimale la paine neagra diverse sortimente.
Jud. Brasov – paine de casa ambalata la 1 kg, care nu avea mentionat ce reprezinta data aplicata pe eticheta autocolanta
Jud. Giurgiu – data durabilitatii minimale inscrisa pe un colant usor  detasabil , lipit pe ambajul produsului s-a constatat la painea alba toast,

  • lipsa sintagmei « ,A se consuma de preferinta, inainte de… » , data durabilitatii minimale fiind inscrisa sub forma : ,,Termen de garantie 48 ore de la data fabricatiei,, pentru produsul paine alba feliata
Jud. Hunedoara – pe toate ambalajele sortimentelor de paine (din productia proprie), data limita de consum era inscriptionata incorect sub forma “valabilitate 48 ore” în loc de “expira la …” .
Jud. Cluj – s-a constatat utilizarea sintagmei «  valabilitate 48 ore «  în loc de «  A se consuma de preferinta înainte de … «  la produsele denumite covrig polonez  si branzoaica

2.13Lipsa înscrierii etichetarii nutritionale
In conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr.1169/2011 privind informarea Consumatorilor cu privire la produsele alimentare, începand cu data de 13 decembrie 2016, în cazul produselor alimentare preambalate este obligatorie înscrierea etichetarii nutritionale. Abateri de la prevederile Regulamentului (UE) nr.1169/2011 s-au constatat in:

Jud. Alba – paine alba și neagra, paine alba feliata, corn cu gem, baton, chifle
Jud. Covasna – operatorul economic nu avea tradusa în limba romana, la produsele de panificatie, declarația nutriționala

  • franzela, chifla,corn
Jud. Mehedinti – rulou cu mere, baton cu branza
Jud. Galati – paine  toast, cozonac,  strudel cu mere, strudel cu branza, , chifle cu mac, cazonac
Jud Iasi (paine intermediara preambalata), Jud. Arad (paine preamblata)
Jud. Hunedoara – diferite sortimente de paine din productie proprie; pesmet ambalat la 300 gr,  paine la tava, paine semialba cu tarate
Jud. Cluj – paine preambalata, paine neagra feliata, cuib cu branza , cornuri cu mac , croisant cu telemea, paine alba felii, foietaje , strudele , melc cu stafide si croasant trigon cu telemea, covrig cu care
Jud. Maramures (paine), Jud. Bihor, Jud. Vaslui („Chifle Graham”), Jud. Olt, Jud. Bacau (paine cu tarate si paine feliata)
Jud. Bistrita-Nasaud – paine, Croasant si cuiburi de viespe, preambalate
Jud. Satu-Mare – produse de paine si  de panificatie   respectiv  produse de morarit
Jud. Neamt – paine la tava feliata, sortimente de paine fabricate in unitate proprie, franzela alba feliata, “paine alba la tava’”

2.14.Inscrierea incompleta a adresei operatorului din sectorul alimentar caruia îi revine raspunderea privind informarea consumatorilor
Jud. Brasov – paine de casa ambalata la 1 kg, care nu avea inscriptionata pe ambalaj denumirea completa a unitatii producatoare.

2.15.Nerespectare prevederilor Ordinului 183/2016

In conformitate cu prevederile Ordinului nr.183/2016 privind informarea consumatorilor de catre operatorii economici care desfasoara activitati de comercializare pe teritoriul Romaniei a produselor obtinute din produse alimentare congelate ”operatorii economici care comercializeaza catre populatie paine, produse de panificatie si produse de patiserie obtinute din produse congelate, precum si unitatile de restauratie colective care utilizeaza la prepararea meniurilor produse alimentare congelate au obligatia de a informa consumatorii prin afisare la loc vizibil, lizibil, usor de înteles, într-o forma care sa nu permita stergerea, dupa caz, pe un afis, pe eticheta, ambalaj de vanzare, în meniul oferit, ori altele asemenea, ce însotesc produsul, cu mentiunea „produs/din produs decongelat”.

Jud. Brasov – produsele de panificatie expuse la comercializare in vrac nu aveau mentiunea ca acestea provin din produse congelate.
Jud. Giurgiu –  painea multicereale si covrigi cu diverse seminte (susan, floarea soarelui)
Jud. Arad, Jud. Cluj-Napoca (produse de patiserie, covrigei), Jud. Bistrita – Nasaud (croissant cu cascaval si nuca)
Mun. Bucuresti – bagheta french si demibagheta rustica cu cartofi vrac, baton cu tarate vrac.

2.16.Lipsa traducere in limba romana

Jud. Cluj – faina alba

III. Nerespectarea conditiilor de transport, depozitare si comercializare a painii si produselor de panificatie 

Jud.  Brasov – erau expuse la comercializare cornuri cu mac care nu aveau indicate conditiile de depozitare
Jud. Arges – s-au gasit produse de panificație care deși aveau pe eticheta produselor temperatura de pastrare era de  4 – 8ºC acestea erau pastrate la temperatura de 23ºC.
Jud. Prahova – s-a constatat faptul ca produsul paine vrac nu era pastrat in conditii corespunzatoare, depozitarea fiind facuta direct pe paviment.

IV. Abateri  privind  afisarea  preturilor

4.1. Neafisarea preturilor mod vizibil, lizibil si usor de citit, la produsele comercializate in:
Jud. Tulcea – paine franzela alba, cozonac, napolitane, paste fainoase
Jud. Botosan, Jud. Vaslui, Jud. Caras-Severin, Jud. Cluj, Jud. Satu-Mare, Jud. Harghita, Jud. Olt,  Jud. Maramures

4.2. Lipsa afisarii preturilor de vanzare :

Jud. Giurgiu – paine, covrigi, faina, gris , pesmet, malai
Jud. Ialomita, Jud. Bacau, Jud. Vaslui, Jud. Maramures (paine), Jud. Calarasi, Jud. Valcea
Jud. Teleorman – faina, taitei si malai grisat
Jud. Prahova – faina 1 kg  si gris de 0,500 kg
Jud. Brasov – cozonaci cu mac si cu nuca
Jud. Suceava – nu erau afișate prețurile la paine si la nici un produs de panificatie.

Neinformare despre prețul per unitate de masura s-a constatat in:
Jud. Alba, Jud. Mures (produsele de morarit preambalate la diferite gramaje),  Jud. Dolj
Jud. Arad, Jud. Caras-Severin, Jud. Timis; Jud. Bihor, Jud. Suceava, Jud. Ialomita (produse de morarit), Jud. Arges (paine vrac), Jud. Vaslui
Jud. Iasi – franzela alba
Jud. Calarasi  – paine alba.

IV. Modul de respectare a prevederilor Legii 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte

Jud.  Bacau – se comercializa paine intermediara inducandu-se ideea consumatorului mediu ca produsul este fabricat din faina integrala cu beneficii reale pentru sanatate, deși,  materia prima utilizata era tarațe, rezultand astfel un alt produs.

V. Alte abateri:
5.1. Lipsa afisarii codului unic de înregistrare la Registrul Comertului in: jud. Iasi, jud. Suceava, jud. judetul Vaslui (nu a achizitionat registrul unic de control în termen de 30 de zile de la înregistrarea punctului de lucru)
5.2. Lipsa afisare denumire unitate si/sau a certificatului de inregistrare la registrul comertului : judetul Olt
5.3.Nerespectarea orarului de functionare: judetul Vaslui, judetul Salaj
5.4. Utilizarea de mijloace de masura si control neverificate metrologic, in: jud. Bacau, jud. Iasi, jud. Cluj
Jud. Constanta – jumatati de paine, taierea acesteia realizandu-se în fata consumatorului, fara sa existe posibilitatea cantaririi cu mijloace de masurare si control adecvate verificate metrologic.
5.5. Lipsa  autorizatie de functionare : 
Jud. Suceava
Jud. Vaslui – chiosc comercializare cu amanuntul a painii Barlad judetul Vaslui, comercializau paine si produse de panificatie în forma nepreambalata într-un spatiu înregistrat la DSVSA Vaslui cu activitatea de comercializare a produselor alimentare ambulate si/sau preambalate.

  • comercializare produse alimentare ( produse de morarit în forma preambalata) fara a detine autorizatie emisa de DSVSA Vaslui pentru desfasurarea acestei activitati.
SFATURI PENTRU CONSUMATORI
  • Acordati atentie la cumpararea painii si produselor de panificatie si solicitati vanzatorului sa va arate produsele pentru aprecierea aspectului acestora ;
  • Refuzati produsele care prezinta aspect necorespunzator : produse arse, cu urma lipiturilor pe partile laterale, insuficient coapte, cu partea care a fost în contact cu vatra/cuptorul murdara, produse deformate, produse rupte, produse care prezinta urme ale contactului cu rozatoare etc.;
  • Refuzati painea si produsele de panificatie ce prezinta urme de mucegai;
  • Refuzati produsele pentru care aveti îndoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare;
  • Refuzati produsele care prezinta data durabilitatii minimale modificata sau depasita;
  • La cumpararea produselor alimentare, solicitati  si pastrati bonul de casa pentru a putea proba în cazul in care, în mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs;
  • Nu cumparati paine si produse de panificatie din locuri neautorizate ; comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea.
PUBLICITATE