ANM: Prognoza meteo pe două săptămâni. Cum va fi VREMEA până pe 8 iulie

Meteorologii prognozează pentru ultima săptămână a lunii iunie o vreme, în general, răcoroasă caracterizată şi prin precipitaţii mai însemnate cantitativ la nivel naţional, în timp ce primele zile din luna iulie vor aduce o încălzire, cu valori termice ce vor depăşi 30 – 31 de grade Celsius, reiese din estimările Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), publicate luni şi valabile pentru perioada 25 iunie – 8 iulie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR
ÎN INTERVALUL  25 iunie – 8 iulie 2018

MOLDOVA

În prima săptămână, mai ales la început, vremea va fi răcoroasă, cu o medie a maximelor în jurul a 25 de grade. Minimele vor fi în creștere, de la valori de 11…13 grade, la valori de 15…16 grade, până în data de 30 iunie. În primele două zile ale lui iulie va fi o ușoară răcire, apoi valorile termice vor crește și vor caracteriza o vreme normală, cu medii ale maximelor în jurul a 28 de grade și ale minimelor de 14…17 grade.
Probabilitatea pentru ploi pe arii relativ extinse, mai importante cantitativ, va fi ridicată între 27 și 30 iunie. În restul intervalului se mențin condiții pentru averse slabe, izolate.

LA MUNTE

Temperaturile maxime vor caracteriza o vreme răcoroasă în prima săptămână a intervalului de prognoză, când se vor situa, în medie, între 14 și 16 grade. După data de 1 iulie, vremea se va încălzi ușor, iar media maximelor diurne se va menține în jurul unei valori de 19 grade, până la sfârșitul intervalului de prognoză, respectiv până pe 8 iulie. Regimul termic nocturn va avea o tendință de creștere în prima săptămână, de la o valoare medie de 4 grade la început, spre 9…10 grade în jurul datei de 30 iunie, apoi temperaturile minime vor marca o scădere, spre 7 grade în jurul datei de 2 iulie, pentru ca ulterior să crească din nou spre valori normale climatologic la finalul celei de a doua săptămâni, când vor fi temperaturi nocturne de 10…11 grade, în medie.
Probabilitatea de apariție a ploilor va fi relativ ridicată pe tot parcursul intervalului, dar între 27 și 30 iunie acestea se vor semnala pe arii extinse și pot fi local mai însemnate cantitativ.

Prognoza meteo pentru toate regiunile – AICI

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

PUBLICITATE