ANM: Prognoza meteo pe două săptămâni. Cum va fi vremea până pe 4 martie

Vremea va fi mai rece decât în mod obişnuit, în special pe durata nopţilor, în următoarele două săptămâni, în timp ce precipitaţiile vor fi prezente pe tot parcursul intervalului, cu mici intermitenţe la nivel local, reiese din prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 19 februarie – 4 martie, publicată luni.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR
ÎN INTERVALUL 19 februarie – 4 martie 2018

MOLDOVA

Între 19 și 24 februarie, media temperaturilor diurne va avea ușoare variații de la o zi la alta, urmând a se menține apropiată de 0 grade, în timp ce minimele nocturne vor avea medii cuprinse între -9 și -3 grade. Apoi vremea se va răci până pe 27 februarie, când în medie vor fi temperaturi maxime de -5…-7 grade, iar media temperaturii minime va coborî sub -12 grade. Ulterior, vremea se va încălzi treptat iar regimul termic va reveni în vecinătatea normelor acestei perioade din an. Astfel, se va ajunge în 4 martie la valori termice maxime diurne, în medie, de 1…2 grade și o medie a minimelor nocturne în jur de -6 grade.
Probabilitatea pentru precipitații slabe cantitativ, mai ales sub formă de ninsoare va fi ridicată pe aproape întreg parcursul celor două săptămâni, iar în unele zile acestea pot fi izolat mai importante cantitativ.

LA MUNTE

În primele zile ale intervalului, variațiile termice nu vor fi semnificative, astfel încât se va resimți o ușoară advecție rece, dar până în data de 23 februarie situația se va redresa ușor, condiții în care valorile maxime vor avea în medie -4…-2 grade, iar cele minime -10…-8 grade. După această dată, vremea va marca un proces de răcire accentuată ce se va resimți atât în valorile diurne, ce se vor situa în limitele a -10…-6 grade, cât și în cele nocturne, care vor coborî spre valori medii în jurul a -15 grade. Începând cu 27 februarie, vremea se va încălzi ușor și treptat, așa încât media temperaturilor se va apropia în timpul zilei de -2 grade, iar cea din cursul nopților se va situa între -14 și -12 grade.
Precipitațiile, predominant ninsori, se vor semnala pe tot parcursul intervalului de două săptămâni, dar în majoritatea zilelor vor fi pe arii restrânse și nu foarte însemnate cantitativ.

Prognoza meteo pentru toate regiunile – AICI

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

PUBLICITATE