ANM: Prognoza meteo pe două săptămâni. Cum va fi VREMEA până pe 29 aprilie

Specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie au publicat prognoza meteo pentru următoarele două săptâmâni. Potrivit ANM, în primele zile vremea se va menţine caldă, după care temperaturile vor fi în scădere treptată.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR
ÎN INTERVALUL  16 – 29 aprilie 2018

MOLDOVA

La începutul intervalului de prognoză vremea va fi caldă, iar media regională a temperaturilor maxime va fi de aproximativ 22 de grade. Ulterior, va avea loc o scădere ușoară și treptată a regimului termic diurn, astfel încât, între 18 și 20 aprilie, se va înregistra o medie termică diurnă de 16 grade, apropiată de valoarea normală climatologic. Apoi temperatura aerului va crește din nou, spre valori medii de 18…21 de grade, cu o ușoară tendință de scădere spre finalul celor două săptămâni de prognoză. Media temperaturilor minime se va situa între 7 și 9 grade în primele dimineți, apoi, pe 21 aprilie, va scădea spre 6 grade, iar în intervalul 22 – 29 aprilie media valorilor termice nocturne se va încadra, în general, între 6 și 8 grade.
Vor fi ploi, în general slabe cantitativ, la nivel local, între 17 și 20 aprilie, iar ulterior, în a doua săptămână a intervalului de prognoză, probabilitatea de ploaie va fi în creștere, cu precădere între 24 și 29 aprilie.

LA MUNTE

Vremea va fi caldă la începutul intervalului, când se vor înregistra maxime termice de 14 grade, în medie, apoi se va răci ușor, astfel încât, între 18 și 20 aprilie, vor fi valori medii diurne de 8…9 grade, apropiate de normele perioadei. Ulterior, valorile termice diurne vor crește din nou și, începând cu data de 21 aprilie și până spre sfârșitul intervalului de prognoză, se vor situa între 10 și 12 grade, cu o ușoară tendință de scădere, spre 8 grade, în ultimele zile. Temperaturile minime vor fi de 5…6 grade la începutul intervalului, iar între 19 și 21 aprilie vor scădea spre 0 grade, în medie. În intervalul 22 – 29 aprilie regimul termic nocturn va fi relativ constant și se va caracteriza prin valori medii de 2…3 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi redusă la începutul și la mijlocul intervalului de prognoză, dar va crește între 17 și 19 aprilie, precum și între 23 și 29 aprilie.

Prognoza meteo pentru toate regiunile – AICI

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

PUBLICITATE