ANM: Prognoza meteo pe două săptămâni. Cum va fi VREMEA până pe 27 mai

O vreme relativ caldă pentru această perioadă va caracteriza următoarele două săptămâni (14 – 27 mai), cu o creștere a maximelor de la 19 grade la începutul intervalului de referință, la 25-26 de grade, între 15 și 18 mai. Probabilitatea pentru precipitații se va menține ridicată pe tot parcursul celor două săptămâni ale intervalului prognoză, reiese din prognoza de specialitate, publicată, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR
ÎN INTERVALUL  14 – 27 mai 2018

MOLDOVA

Media temperaturilor maxime va marca o creștere, de la 19 grade în prima zi, până la 23…24 de grade între 15 și 18 mai. Valori medii diurne ușor mai ridicate, spre 25…26 de grade, se vor înregistra ulterior, în intervalul 20 – 27 mai, când vremea va deveni caldă pentru această perioadă a anului. Regimul termic nocturn va avea o evoluție relativ similară, astfel încât temperaturile minime vor crește în primele zile, de la 8 grade pe 14 mai, până la 11…12 grade între 15 și 19 mai, pentru ca apoi, din 20 mai și până la finalul celei de a doua săptămâni a prognozei, să se înregistreze o medie relativ constantă a valorilor nocturne, de aproximativ 13 grade.
Ploi în general slabe cantitativ, la nivel local, se vor înregistra pe aproape tot parcusul intervalului de prognoză și doar în jurul datei de 15 mai acestea se pot semnala pe arii mai extinse.

LA MUNTE

Regimul tremic nu va avea variații semnificative pe parcursul celor două săptămâni ale intervalului de prognoză, prezentând totuși o tendință de ușoară creștere, astfel încât media temperaturilor diurne se va încadra între 12 grade în primele zile și 14…16 grade după data de 18 mai. Temperaturile nocturne se vor situa, în medie, între 4 și 6 grade în prima săptămână de prognoză, iar în cea de a doua vor marca o creștere ușoară și se vor încadra între 6 și 8 grade.
Probabilitatea pentru precipitații se va menține ridicată pe tot parcursul celor două săptămâni ale intervalului prognoză, dar în jurul datei de 15 mai ploile se vor semnala pe arii extinse și vor fi mai importante cantitativ.

Prognoza meteo pentru toate regiunile – AICI

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

PUBLICITATE