ANM: Prognoza meteo pe două săptămâni. Cum va fi VREMEA până pe 25 martie

Regimul termic va fi oscilant pe parcursul următoarelor două săptămâni (12 – 25 martie), la nivelul întregii ţări, caracterizat de perioade cu temperaturi maxime cuprinse între 10 şi 18 grade Celsius, dar şi intervale cu precipitaţii însemnate cantitativ pe arii extinse, relevă prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR
ÎN INTERVALUL  12 martie – 25 martie 2018

MOLDOVA

Vremea caldă din primele zilei ale intervalului, caracterizată de o medie a temperaturilor maxime de 12…14 grade și a celor minime de aproximativ 4 grade, va intra într-un proces de răcire începând cu data de 17 martie, care va continua până pe data de 19 martie, când temperaturile nocturne vor fi negative. Ulterior, tendința vremii va fi una de încălzire treptată, astfel încât la sfârșitul intervalului de prognoză se va înregistra o medie a temperaturilor maxime comparabilă cu cea de la debutul intervalului, în timp ce valorile minime vor fi mai scăzute decât cele inițiale.
Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată în primele două zile, 12 și 13 martie și, posibil, din nou în intervalul 17-19 martie, când se vor înregistra și cantități de apă însemnate.

LA MUNTE

Prima săptămână de prognoză va debuta cu o vreme caldă, iar regimul termic va fi concretizat printr-o medie a temperaturilor maxime de aproximativ 9 grade, în timp ce valorile minime vor fi de 1…2 grade. Apoi, însă, vremea se va răci ușor, iar pe 15 martie se vor înregistra medii termice de 2…3 grade ziua și -4 grade noaptea. În următoarele două zile temperaturile vor crește puțin, însă o nouă scădere a regimului termic va avea loc în intervalul 18 – 22 martie, când vremea va deveni rece pentru această perioadă a anului. Dar ulterior, un nou proces de încălzire va determina, la finalul celor două săptămâni ale intervalului de prognoză, temperaturi diurne de 3 grade, în medie, în timp ce minimele nocturne se vor situa în jurul valorii de -2 grade.
Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată pe tot parcursul celor 14 zile de prognoză, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse și pot fi mai importante cantitativ pe 12 și 13 martie, precum și în intervalul 17-19 martie.

Prognoza meteo pentru toate regiunile – AICI

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

PUBLICITATE