ANM: Prognoza meteo pe două săptămâni. Cum va fi VREMEA până pe 17 iunie

Meteorologii estimează pentru următoarele două săptămâni (4 – 17 iunie) o vreme în general caldă şi temperaturi normale pentru această perioadă, deşi vor exista câteva intervale în care probabilitatea de ploi sub formă de aversă va fi mai mare, relevă prognoza de specialitate, publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR
ÎN INTERVALUL  4 – 17 iunie 2018

MOLDOVA

În intervalul 5-7 iunie valorile temperaturii maxime vor marca o scădere în această regiune, apoi media acestora va fi în creștere, urmând a atinge 29…30 de grade pe 9 iunie. Ulterior, temperatura aerului se va menține la valori maxime, în medie, de 27…28 de grade până pe data de 17 iunie. Minimele, în medie pe regiune, vor fi în scădere spre 12 grade în data de 7 iunie, apoi vor crește până la 16 grade pe 10 iunie, iar în a doua săptămână se vor situa între 15 și 17 grade.
Averse, însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat de grindină vor avea o probabilitate mai ridicată de apariție în zona de deal a regiunii, în intervalele 10-12 iunie și în unele zile ale intervalului 13 -17 iunie.

LA MUNTE

Deși vor fi variații de la o zi la alta, media temperaturilor maxime va marca o creștere pe parcursul primei săptămâni, de la 16 grade în data de 4 iunie până la 20 de grade în data de 9 iunie. În a doua săptămână, această medie regională va fi cvasistaționară și se va situa în jurul valorii de 17 grade. Pe durata celor 2 săptămâni, temperaturile medii nocturne se vor situa între 9 și 11 grade.
Ploile, mai ales averse local însemnate cantitativ, însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat de grindină vor avea o probabilitate mai ridicată de apariție în intervalele 4-7 iunie, 9-11 iunie și în unele zile ale intervalului 12 -17 iunie.

Prognoza meteo pentru toate regiunile – AICI

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

PUBLICITATE