ANM: Prognoza meteo pe două săptămâni. Cum va fi VREMEA până pe 13 mai

ANM a publicat estimarea evoluției valorilor termice și a precipitațiilor în intervalul 30 aprilie – 13 mai. Conform meteorologilor, pentru următoarea săptămână se anunță o vreme în general caldă, cu valori mult mai ridicate decât cele climatologic specifice, urmând ca din cea de-a doua săptămână, temperaturile să înregistreze valori mai scăzute – relevă prognoza de specialitate, publicată astăzi, 30 aprilie, de Administraţia Naţională de Meteorologie

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR
ÎN INTERVALUL  30 aprilie – 13 mai 2018

MOLDOVA

În intervalul 30 aprilie – 5 mai, va predomina o vreme deosebit de caldă, astfel că media temperaturilor maxime va crește ușor și treptat de la 26 de grade până spre 28…29 de grade. Ulterior, se va produce o răcorire a vremii ce va determina înregistrarea unor temperaturi diurne în jurul celor specifice perioadei. Astfel, media regională va coborî spre 22 de grade pe 8 mai, urmând ca până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni să fie mici variații în jurul acestei valori. Regimul termic nocturn va fi în prima săptămână peste cel normal, cu medii ale valorilor minime de 10…12 grade, apoi din data de 7 mai, media minimelor va marca o scădere, de la 12 grade spre 8….9 grade, pe 9 mai și până la sfârșitul intervalului de prognoză.
Probabilitatea de apariție a ploilor, mai ales averse însoțite de descărcări electrice, va fi relativ ridicată cu precădere începând din 6 mai și până pe 13 mai.

LA MUNTE

Valorile de temperatură, în timpul primei săptămâni se vor menține mai ridicate decât cele normale în această perioadă din an, cu variații nesemnificative de o zi la alta; astfel încât maximele diurne vor fi, în medie, de 18…20 de grade, iar minimele de 7…9 grade. Între 7 și 9 mai se va produce o răcire a vremii ce va determina scăderea temperaturii medii diurne spre 12 grade, urmând ca până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni să se producă mici variații în jurul acestei valori. Regimul termic nocturn va deveni treptat, în a doua săptămână, apropiat de cel normal pentru această perioadă din luna mai, cu medii ale valorilor minime de 3…6 grade.
Probabilitatea de apariție a averselor, local mai însemnate cantitativ și însoțite de descărcări electrice, va fi relativ ridicată intervalul 6 – 13 mai.

Prognoza meteo pentru toate regiunile – AICI

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

PUBLICITATE