Angioplastia coronariană (implantul de stent) – Dr. Amin Bazyani, medic primar Cardiologie, Arcadia

Angioplastia coronariană (implantul de stent) – Dr. Amin Bazyani, medic primar Cardiologie, Arcadia

Angioplastia coronariană este o procedură utilizată pentru lărgirea arterelor coronare blocate sau îngustate (principalele vase de sânge care alimentează inima).

Termenul „angioplastie” înseamnă utilizarea unui balon pentru a deschide o artera îngustată sau blocată. Majoritatea procedurilor moderne de angioplastie implică, de asemenea, introducerea unui stent în arteră în timpul procedurii.

Stentul este lăsat în poziție permanentă pentru a permite sângelui să curgă liber. Angioplastia coronariană este uneori cunoscută sub numele de angioplastie coronariană transluminală percutană (PTCA).

În cele mai multe cazuri, fluxul de sânge prin arterele coronare se îmbunătățește după o angioplastie. Mulți oameni consideră că simptomele lor se îmbunătățesc semnificativ și sunt capabili să facă mai mult decât ar putea înainte de procedură.

Dacă ați avut un atac de cord, o angioplastie vă poate crește șansele de a supraviețui mai mult decât medicamentele care împiedică formarea cheagurilor (tromboliză). Procedura vă poate reduce și șansele de a avea un alt atac de cord în viitor.

O angioplastie coronariană se efectuează folosind anestezic local, ceea ce înseamnă că veți fi treaz în timp ce procedura este efectuată. Un tub subțire flexibil numit cateter va fi introdus într-una din arterele voastre printr-o incizie în zona inghinală, a încheieturii mâinii sau a brațului.

Aceasta este ghidată spre artera coronară afectată folosind un videoclip cu raze X. Când cateterul este în poziție, un fir subțire este ghidat pe lungimea arterei coronare afectate, livrând un mic balon în secțiunea afectată a arterei.

Acesta este apoi umflat pentru a lărgi artera, astfel încât sângele să poată circula mai liber prin el atunci când balonul dezumflat este îndepărtat. Dacă se folosește un stent, acesta va fi în jurul balonului înainte de a fi introdus. Stentul se va extinde atunci când balonul este umflat și rămâne în poziție atunci când balonul este dezumflat și îndepărtat.

O angioplastie coronariană durează de obicei între 30 de minute și 2 ore. Dacă sunteți tratat pentru angină pectorală, în mod normal, veți putea merge acasă mai târziu în aceeași zi sau în ziua următoare procedurii.

O angioplastie coronariană este unul dintre cele mai frecvente tipuri de tratament pentru inimă. Întrucât procedura nu implică efectuarea unor incizii majore în corp, se efectuează de obicei în siguranță la majoritatea oamenilor. Medicii se referă la aceasta ca la o formă minim invazivă de tratament.

Riscul de complicații grave cauzate de o angioplastie coronariană este, în general, mic.

Angioplastia coronariană se realizează în siguranță în Spitalul Arcadia, la recomandarea medicului cardiolog. Pentru programare, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

PUBLICITATE