Angajări suspecte la Primăria Piatra-Neamț (raportul Curții de Conturi)

Curtea de Conturi a făcut un control la primăria Municipiului Piatra-Neamț anul trecut, iar sinteza cu principalele abateri și încălcări ale legii se întinde pe 30 de pagini.

Structura centrală a Curții de Conturi a trimis celor de la MESAJUL.ro acest Raport, pe care îl vor prezenta pe parcursul mai multor episoade.

Episodul 1 – Angajări suspecte la Primăria Municipiului Piatra-Neamț în raportul Curții de Conturi!

„Astăzi vorbim despre un subiect care, din informațiile noastre, face obiectul unor anchete ale procurorilor, cu privire la fapte de corupție legate de angajări.

După cum se știe, administrația Carabelea a deschis larg robinetul angajărilor în primărie, pe lângă cei 17 consilieri personali pe care i-a rotit, o serie de pile și relații și-au găsit un loc călduț, la buget.

Curtea de Conturi face referire la modul în care au ajuns la primărie, pe posturi bine plătite, mai mulți foști angajați de la SC C***s SA.

Extras din Raportul Curții de Conturi:

”În urma verificării modului de implementare a sistemului de control intern managerial la nivelul U.A.T.M. Piatra Neamț, potrivit prevederilor OSGG nr. 600/2018, s-au identificat unele aspecte de neconformitațe (…) referitor la dosare de angajare a unor funcționari publici care provin din cadrul aceleiași societăți comerciale.

Urmare analizării dosarelor de angajare din perioada 2020 și până în prezent s-a constatat faptul că, în anul 2022, din totalul angajărilor efectuate în cadrul aparatului de specialitate al Municipiului Piatra Neamț până la data acțiunii de audit financiar, patru dintre acestea sunt aferente unor persoane care provin de la același fost angajator.

Estimându-se o probabilitate redusă a unei coincidențe, precum și a identificării unei situații ce poate genera îndoieli asupra modului de de recrutare, se impune o reevaluare a riscurilor aferente activității de recrutare de personal, prin estimarea probabilității de materializare a acestora, precum și a impactului asupra activităților din cadrul obiectivelor, în cazul în care acestea se materializează.

Rreferitor la dosarul de angajare al unui funcționar public – prin referatul de necesitate întocmit de Direcția Tehnică se solicită transformarea unui post vacant de inspector, clasa I, grad profesional principal, în inspector, clasa I, grad profesional superior, din cadrul compartimentului Rețele Utilități în vederea scoaterii la concurs (…).

Proba scrisă a concursului s-a desfășurat în data de 04.05.2022, ora 11, la sediul Primăriei Piatra Neamț, iar în urma analizării lucrării scrise realizate de singurul candidat rămas înscris în concurs, a rezultat faptul că răspunsurile formulate de candidat sunt identice cu actele normative care au făcut obiectul subiectelor de concurs, în sensul că s-au redat inclusiv articolele de lege, aliniatele și paragrafele, exact în ordinea din textul legii, conform baremului de corectare.

Din documentele anexate la dosarul de angajat, respectiv certificatul de căsătorie, reiese faptul că, candidatul admis are legătură cu o persoană din conducerea unei direcții din primărie. Se reține încălcarea dispozițiilor art. 467 din OUG nr. 57/2.

Așadar, angajările pe pile, pe relații, pe prietenii sau pe comandă politică au devenit o normalitate la primăria Piatra-Neamț. Probabil vom citi mai multe din rechizitoriul procurorilor.

Amintim doar că în bugetul municipiului Piatra-Neamț, cheltuielile de personal se ridică la un record absolut, de 56.285.400 lei, asta însemnând aproape 11,5 milioane de euro.

N.B. – O administrație transparentă ar fi afișat pe site-ul propriu rapoartele Curții de Conturi, pentru ca cetățenii să poată vedea de ce abateri sau ilegalități se face vinovată primăria, dar n-ai să vezi așa ceva la administrația Carabelea, care își ține în continuare contractele publice la secret, încălcând cu nepăsare propriile Hotărâri de Consiliu Local.”

PUBLICITATE