ANAF începe executările silite. A publicat LISTA NEAGRĂ a datornicilor. Vezi dacă ești pe listă

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a dat ordin celor de la ANAF să publice lista neagră a datornicilor din România, iar inspectorii s-au executat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În încercarea de a diminua cât mai mult deficitul bugetar uriaş, Ministerul Finanţelor va cere ANAF să trimită decizii de impunere către 11131 persoane fizice, care ar avea datorii cumulate la 31 martie de peste 14 miliarde de lei. Măsura este, însă, valabilă doar pentru persoanele fizice, nu și pentru cele 500 de companii ale căror datorii sunt de peste 13 miliarde de lei.

Puteţi verifica dacă figuraţi în lista neagră a Fiscului – AICI.  

Decizia a fost anunțată marți, 5 iunie, de Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor. Deciziile de impnere de plată vor fi trimise până la sfârșitul acestui an și vor trebui plătite până la sfârșitul lunii martie a anului 2019.
Dacă îți achiți datoriile până la sfârșitul acestui an, primești un bonus: o reducere a sumei de plată, a cărei valoare e stabilită în urma analizei structurii datoriei.

Pe site-ul ANAF se regăseşte o listă cu 11.131 datornici persoane fizice. În general, datoriile înregistrate provin din obligaţii restante la bugetul de stat, la bugetul asigurărilor sociale de stat, la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi la cel al asigurărilor de sănătate.

Cu alte cuvinte, persoane care au cumulate datorii din impozitul pe venit, pensii, şomaj şi sănătate. Potrivit legislaţiei anterioare anului 2018, aceste datorii trebuiau plătite de angajator, dacă persoanele fizice nu obţineau venituri din profesii liberale, alte activităţi independente sau chirii.

Lista publicată de ANAF priveşte doar datoriile persoanelor fizice care sunt mai mari de 15.000 de lei, cumulate în ultimii cinci ani.

Datornicii vor primi înştiinţări de plată, prin poştă sau online, în cazul în care au cont pe site-ul instituţiei. Cei care vor primi notificări de la ANAF prin poştă vor avea la dispoziţie 60 de zile să-şi achite datoria, în caz contrar, statul va începe să calculeze penalităţi, iar restanţierii cu penalităţi mai mari de 40 de lei vor putea fi executaţi silit.

PUBLICITATE