Amenzi de peste 480.000 de lei date de ITM Neamț în luna octombrie

ITM Neamț a aplicat amenzi de peste 480.000 de lei în luna octombrie, potrivit unui comunicat transmis de instituție.

În luna octombrie 2023, la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ, au fost realizate un număr de 357 acţiuni de control, din care 215 în domeniul relaţiilor de muncă şi 142 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Urmare finalizării acestor acţiuni, au fost dispuse 349 măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Un număr de 163 angajatori au fost sancţionaţi cu 225 sancţiuni contravenţionale, din care 178 avertismente contravenţionale şi 47 amenzi în cuantum de 482.200 lei.

ACTIVITATEA ÎN DOMENIUL SĂNĂTĂŢII ŞI SECURITĂŢII ÎN MUNCĂ

În luna octombrie 2023, au fost realizate un număr de 142 acţiuni de control în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Au fost dispuse 122 măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate. 

Un număr de 92 angajatori au fost sancţionaţi cu 113 sancţiuni contravenţionale, din care 102 avertismente contravenţionale şi 11 amenzi în cuantum de 51.500 lei.

Analiza situaţiei evenimentelor de muncă:

La Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ au fost comunicate 23 evenimente de muncă. Împrejurările în care s-au produs cele mai multe evenimente se referă la utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă și accidentele de circulaţie.

Dintre evenimentele comunicate, două au fost mortale.Toate evenimentele comunicate sunt în curs de cercetare.

ACTIVITATEA ÎN DOMENIUL RELAŢIILOR DE MUNCĂ

În luna octombrie 2023, inspectorii de muncă au efectuat un număr de 215 controale, au dispus 226 măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate şi au aplicat în total 112 sancţiuni contravenţionale, din care 36 amenzi în cuantum de 430.700 lei şi 76 avertismente contravenţionale.

La 9 angajatori au fost identificate 18 persoane care prestau muncă nedeclarată din care 17 prestau activitate fără a avea încheiat contract individual de muncă în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, iar o persoană presta activitate fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii.

Domeniile de activitate în care se presta muncă nedeclarată erau: exploatare forestieră, construcții, alimentație publică, transport taxi și activități ale căminelor de bătrâni.

În luna octombrie 2023, angajatorii au încheiat şi înregistrat la instiţuţia noastră 22 contracte colective de muncă și un act adițional la contractul colectiv de muncă.

PUBLICITATE