Amendat cu 6000 de lei după ce a sunat la 112 pentru că nu era lăsat să intre la „păcănele”

Un bărbat din municipiul Roman a sunat la 112 pentru că nu i-a fost permis accesul într-o sală de jocuri de noroc. Pentru „urgența” nejustificată, tulburarea ordinii publice și limbajul neadecvat folosit, bărbatul a „câștigat” 6.000 de lei.

Miercuri, 26 ianuarie, în jurul orei 17.00, un bărbat în vârstă de 40 de ani, în timp ce se afla pe bd. Roman Mușat din municipiul Roman, a sunat la 112  pentru a reclama că nu îi este permis accesul într-o sală de jocuri de noroc.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Ajunși la locul sesizării, jandarmii din cadrul Detașamentului 4 Jandarmi Roman au constatat că interzicerea accesului în incintă de către personalul sălii este justificat deoarece bărbatul nu deținea vreun document care să ateste rezultatul negativ al unui test nu mai vechi de 48/72 de ore, că este vaccinat sau că se află în perioada de 6 luni ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Urgența nejustificată l-a costat 6.000 lei, pentru că a fost amendat cu 4.000 lei pentru apelare nejustificată a numărului unic pentru apeluri de urgență 112, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr.34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență și cu 2.000 de lei pentru adresarea de injurii și tulburarea ordinii publice, conform Legii nr.61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

În anul 2021, jandarmii nemțeni au intervenit la 926 de solicitări/sesizări ale cetățenilor, ca urmare a apelurilor 112, pentru aplanarea unor conflicte/ agresiuni fizice/ scandaluri de mică amploare, îndepărtarea animalelor cu risc de agresiune (urși) din apropierea gospodăriilor, căutarea persoanelor rătăcite.

Dintre acestea, 63 au fost apeluri de urgență nejustificate, abuzive sau neconfirmate, pentru care au fost aplicate 44 de sancțiuni contravenționale în valoare de 21.000 de lei, conform legislației în vigoare.

Potrivit Ordonanței de urgență nr. 34 din 19 martie 2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență legii, alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activități în folosul comunității.

Alertarea falsă este utilizarea intenționată și nejustificată a numărului 112 pentru alarmarea sau determinarea intervenției imediate a agențiilor specializate pentru soluționarea urgențelor în domeniile ambulanței, serviciilor mobile de urgență, reanimare și descarcerare (S.M.U.R.D.), poliției, jandarmeriei, serviciilor publice profesioniste și voluntare pentru situații de urgență, inclusiv S.M.U.R.D., contra terorismului, precum și alte structuri stabilite prin hotărâre a Guvernului. Apelarea abuzivă reprezintă apelarea repetată, cu rea intenție, a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acțiunea agențiilor specializate de  intervenție și, de asemenea, se consideră apel abuziv, apelarea 112 pentru a aduce injurii operatorilor.

Numărul unic pentru apeluri de urgență 112 trebuie folosit în situațiile care prezintă un pericol la adresa vieții, integrității ori sănătății, ordinii publice, proprietății publice sau private. 

PUBLICITATE