Ambasadorul Finlandei la București, audiată de deputați în cazul copiilor doctoriței din Piatra Neamț

O delegație a deputaților Comisiei pentru românii de pretutindeni se va deplasa în Finlanda pentru a discuta cu autoritățile din această țară despre cazul doctoriței din Piatra Neamț, Mihaela Camelia Smicala, căreia i-au fost luați copiii de autoritățile finlandeze și duși într-un centru de plasament. – notează Agerpres

Cazul celor doi copii, luați de lângă mama lor româncă, a constituit astăzi (21 februarie) tema audierilor ambasadorului Finlandei în România, Paivi Pohjanheimo, la Comisia pentru românii de pretutindeni, scopul discuțiilor fiind aflarea detaliilor legate de acest caz considerat de parlamentari ca fiind o dramă, un abuz și fiind totodată similar cu cel al familiei Bodnariu.

„Observăm în acest caz încălcări ale legislației finlandeze în mod inclusiv, chiar dacă doamna ambasador și-a declinat orice responsabilitate de a comenta cazul respectiv. Și am încercat să aflăm care au fost demersurile făcute de autoritățile finlandeze pentru a elimina toate încălcările care au fost înregistrate până în prezent. Spre exemplu, doamnei Smicala nu i s-a oferit un traducător, așa cum se procedează în orice țară normală. În plus, copiilor nu li s-a oferit un avocat din oficiu, așa cum prevede legislația finlandeză”, a precizat la finalul discuțiilor președintele Comisiei, Constantin Codreanu (PMP) pentru aceeași sursă citată

În cadrul audierilor, ambasadoarea Finlandei la București a dat asigurări că autoritățile din țara sa sunt preocupate de asigurarea unui mediu sigur de viață pentru toți copii, indiferent de proveniența etnică a acestora. De asemenea, potrivit legislației privind protecția copilului, se asigură apărarea dreptului copilului sau atunci când părinții acestui nu sunt în poziția în care să-i asigure „o copilărie sigură”.

Paivi Pohjanheimo a susținut că sistemul de asigurare a drepturilor sociale în Finlanda se bucură de o largă recunoaștere pe plan internațional, iar autoritățile din această țară sunt obligate să respecte tratatele internaționale la care este parte și, în același timp, Constituția prevede că orice persoană este egală în fața legii.

„Acest aspect legat de viața privată a unei familii este în afara sferei de competență a Ambasadei Finlandei la București. Nu avem mandatul necesar pentru a obține informații detaliate în ceea ce privește un caz legat de protecția copilului și acest lucru se datorează și aspectelor legate de protejarea confidențialității datelor personale. (…) Revine instituției locale de protecția copilului din Tampere să decidă care este interesul superior al copilului”, a mai arătat ambasadoarea.

Mihaela Camelia Smicală, o doctoriţă din Piatra Neamţ, stabilită de câţiva ani în Finlanda, a ajuns să trăiască un calvar. Mihaela Camelia Smicală susţine că statul finlandez i-a luat abuziv cei doi copii pe care aceasta îi are cu un cetăţean finlandez. Motivul ar fi că avea o relaţie prea strânsă cu copiii ei.

sursa: Agerpres