Alt incendiu în Neamț, din cauza unui coș de fum neprotejat termic. Ce recomandă pompierii…

Incendiu

Marţi, 20.10.2015, la ora 00:53, Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ a fost anunţat, prin apel la „112”, că a izbucnit un incendiu la o locuinţă din comuna Gârcina. La locul indicat s-au deplasat cinci subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Piatra Neamţ cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă şi au lichidat în scurt timp incendiul, în urma căruia a ars astereala din lemn a acoperişului, pe o suprafaţă de 1,5 mp. Cauza probabilă a incendiului: coş de fum neprotejat termic faţă de materialele combustibile.


Cu scopul prevenirii producerii incendiilor (cele mai multe incendii care se produc pe timpul sezonului rece izbucnesc de la coşul de fum), Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ reaminteşte nemţenilor următoarele:

  • Verificarea şi repararea coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii;
  • Coşurile de fum trebuie curăţate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
  • Coşurile de fum trebuie izolate termic faţă de materialele combustibile ale planşeului sau acoperişului (grinzi, astereală de lemn).

Cu acelaşi scop, de a proteja viaţa şi bunurile, unitatea recomandă nemţenilor achiziţionarea detectoarelor de fum şi folosirea acestora în gospodării. Rolul acestui dispozitiv este de a anunţa, prin producerea unor sunete specifice, faptul că a izbucnit un incendiu, deci de a creşte şansele ca persoanele să se evacueze şi să anunţe evenimentul imediat după ce acesta s-a produs (chiar dacă incendiul a izbucnit pe timp de noapte), ducând la scăderea efectelor negative ce ar putea fi produse de acest tip de situaţie de urgenţă. Detectoarele de fum pot fi cumpărate de la firmele de construcţii, preţul acestora pornind de la 30 de lei.

Comunicat ISU Neamț

PUBLICITATE