Alianța Vestului implementează proiecte, iar Alianța Estului se îndreaptă spre parastas

În anul 2018, se parafa la Timișoara celebra ”Alianță a Vestului”, formată din primarii municipiilor Timișoara, Arad, Oradea și Cluj, menită să lupte pentru dezvoltarea acestor comunități și a regiunii de vest.

Un an mai târziu, pe 23 iulie 2019, primarii municipiilor Iași, Suceava, Roman, Botoșani, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc și Piatra-Neamț, semnau Actul de Constituire al Asociației „Moldova se dezvoltă”.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Au trecut aproape doi ani de atunci și pe lângă conferințele de presă cu fursecuri și cafele, fotografii și comunicate de presă, nu s-a întâmplat mai nimic. Niciun proiect concret nu a fost accesat de această Asociație și nici la împărțirea bugetului de stat din 2020 sau 2021 nu au fost chemați reprezentanții acestor municipii, deși se lăudau că vor fi un puternic organism consultativ pentru guvern.

În tot acest timp, primăria municipiului Piatra-Neamț plătește o cotizație anuală de 112.000 lei, din bugetul local. Nu știm ce face Asociația cu banii, pentru că înconturile ei s-au adunat sume frumușele, iar în realitate lucrurile nu se mișcă deloc în Moldova.

Ne-am obișnuit, deja de prea mult timp, să dăm vina pe administrația centrală, pe București, pentru eșecurile nostre din Moldova. Parțial, e adevărat că regiunea noastră a fost neglijată în ultimii 30 de ani, notează ziaruldeasi.ro.

Dar mult mai adevărat e faptul că sabotajul cel mai puternic s-a produs la nivelul liderilor politici din Moldova. Ani de zile, majoritatea fie au așteptat să le pice câte ceva de la centru, fie pur și simplu nu au făcut nimic.

Marius Bodea, senator USR de Iași: În timp ce Alianța Vestului preia proiecte de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și le pune în practică, Mihai Chirica, e ocupat cu parastase pentru poeți, iar primarul Sucevei, Ion Lungu, recunoaște deschis eșecul și arată spre cel în care și-au pus degeaba speranțe; primarul Iașului.

În iunie, Consiliile Județene Bihor și Arad, împreună cu primăriile Oradea și Arad au anunțat că au preluat de la CNAIR proiectul noului drum dintre cele două orașe și au început punerea sa în aplicare. Lucrările ar urma să înceapă din 2023.

Noua legătură Oradea-Arad, cu profil de autostradă și drum expres, înseamnă o investiție de 1 miliard de euro, pentru 100 de kilometri. Este cea mai mare lucrare de infrastructură realizată vreodată de o altă entitate din România decât Ministerul Transporturilor prin Compania Națională de Drumuri.

Iar investiția e realizată din fonduri europene și proprii, ale administațiilor locale.

Revenim acasă și ce constatăm. Asociaţia „Moldova se Dezvoltă” face orice altceva numai dezvoltarea Moldovei nu. Concepută ca o copie a Alianței Vestului, coaliția dintre Iași, Suceava, Roman, Botoșani, Vatra Dornei și Câmpulung Moldovenesc a rămas doar atât: o copie nereușită.

Primarul din Suceava, Ion Lungu, a recunoscut presei că nu a reușit mai nimic și că și-a pus zadarnic speranțele în Mihai Chirica. „Din păcate, nu am reuşit, pentru a da o şansă de funcţionare ar fi fost nevoie de acest instrument de lucru de la Uniunea Europeană, ITI – Investiţii Teritoriale Integrate …

Din păcate, nici în acest exerciţiu financiar nu încape acest instrument de finanţare … Sigur, am avut discuţii şi cu dl. Chirica, cu reprezentanţi ai Guvernului, cu diverse persoane de la Bruxelles, dar ca metodă de funcţionare cel mai corect ar fi fost să fi fost valabil acest instrument”, a declarat Ion Lungu, potrivit Obiectiv de Suceava.

„Din păcate”. Această expresie e tot ce a mai rămas din așa zisa „alianță a Estului”. Mai rămâne doar ca Mihai Chirica să-i organizeze un parastas, că oricum e deja îngropată.” – este mesajul senatorului ieșean.

PUBLICITATE