Algoritmul de testare pentru COVID-19. Când se internează și când poate fi externat pacientul

În acest moment Romania se află în stadiu pre-epidemic, înregistrandu-se cazuri de import și cazuri de transmitere locala restransa (generatia 2, 3 si 4), neexistand inca dovezi de transmitere intra-comunitară sustinuita.

În aceste conditii strategia trebuie sa fie axată pe detectarea rapidă a cazurilor de COVID-19, în vederea limitarii transmiterii, și pe obținerea de dovezi de transmitere comunitară nedetectata.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Aceste recomandări au la baza documentul elaborat de Comisia Europeană, pe baza sfatului științific oferit de Centrul European de Control al Bolilor (ECDC).

Astfel, prioritizarea testării în ordine descrescatoare a importanței este urmatoarea:

  • 1. Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internationala;
  • 2. Contacți apropiati simptomatici ai cazurilor confirmate;
  • 3. Personal medico-sanitar simptomatic;
  • 4. Cazuri de SARI fara altă etiologie (negativi la test de gripă), din TOATE categoriile de varstă și din TOATE spitalele;
  • 5. Persoane instituționalizate simptomatice

Testarea se face DOAR la recomandarea medicului, atat in sistemul public, cat si in cel privat de sanatate.

Categorii de persoane care NU fac obiectul testarii:

  • Contacti asimptomatici ai cazurilor confirmate, inclusiv personal medico-sanitar. Se recomandă auto-izolarea la domiciliu 14 zile de la ultimul contact, în aceste cazuri. Se realizează ulterior testarea, dacă apare simptomatologia în decurs de 14 zile de la ultimul contact.
  • Persoane asimptomatice cu istoric de călătorie internationala nu trebuie să fie testate. În aceste cazuri se recomandă carantină sau autoizolarea la domiciliu timp de 14 zile de la data intrării în România. Se realizează testarea ulterior, la apariția simptomatologiei în decurs de 14 zile de la data intrării în România.
PUBLICITATE