Alexandru Rafila: 10 mari adevăruri despre epidemia din România

Reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România, profesorul Alexandru Rafila, a răspuns ieri seară, la Antena 3, la 10 întrebări importante privind epidemia noului coronavirus în România. 

1. Este necesară purtarea măștii în aer liber?

  • Da, dacă nu poate fi păstrată acea distanță de siguranță, fizică, socială, de 1,5 metri (…) Este o măsură care a fost luată peste tot în lume.

2. Virusul se poate transmite și în spații deschise?

  • Se poate transmite și în spațiile deschise dacă suntem prea apropiați de persoanele cu care interacționăm. Evident, se poate transmite și în spațiile deschise dacă distanța este mai mică de 1,5 metri și stăm de vorbă, de exemplu, cu o persoană care nu are mască, mai mult de 15 minute.

3. Se poate transmite virusul și la plajă?

  • Depinde de ce facem la plajă. Se poate transmite și la plajă dacă persoanele cu care intrăm în contact apropiat și prelungit nu sunt din familia noastră, din grupul cu care trăim, atunci orice persoană necunoscută poate să fie un potențial infectat și poate transmite boala. Virusul nu se transmite prin intermediul apei, categoric. Apa nu se contaminează dacă o persoană infectată intră în ea. Nu se pune problema să te îmbolnăvești dacă cineva strănută la trei metri și înoți acolo. Proximitatea fizică este cea care condiționează transmiterea.

4. Cât de periculos este transportul în comun?

  • Transportul în comun este unul dintre locurile în care riscul epidemiologic este ridicat pentru că nu poate fi gestionat numărul de călători. E un spațiu închis. Recomand să se aștepte următorul mijloc de transport dacă primul este aglomerat. Masca te protejează, dar nu total, nu există o mască care să protejeze total, cu anumite excepții. Se recomandă, unde este posibil, mersul pe jos sau cu alte mijloace, cum ar fi bicicletele.

5. Ce se întâmplă în București, Argeș și Dâmbovița, cele trei zone urbane cu cel mai mare număr de infectări?

  • Sunt foarte multe cazuri. În fiecare zi, avem peste 100 de cazuri noi în aceste județe și ele sunt la limită din punct de vedere al internării persoanelor infectate, mai ales la nivelul secțiilor de terapie intensivă. Au fost mobilizate de către DSU unități mobile de Terapie Intensivă. Problema este legată de resursa umană din zona sănătății publice. Aproape jumătate dintre paturile ATI, disponibile la nivel național, sunt ocupate de pacienți Covid, cam toate în cele 3-4 județe afectate.

6. E periculos să mergi la cumpărături în centrele comerciale?

  • Nu este periculos. Depinde ce centrele comerciale. La cele de tip mall sunt spații largi, nu este mai periculos să mergi într-un centrul comercial.

7. Aerul condiționat poate fi cauză a răspândirii virusului?

  • Aerul condiționat, teoretic a fost menționat ca o posibilă cauză, dar nu este, cu siguranță, o cauză care să pună problema răspândirii bolii. Dacă ai un caz cauzat de o astfel de instalație și 1000 de cazuri care se transmit prin contact direct, acele 1.000 sunt importante. Cazul acesta este posibil, dar nu e probabil.

8. Sunteți de părare că pot fi deschise școlile în septembrie?

  • Să vedem care va fi situația epidemiologică în septembrie, evoluția este imprevizibilă. Luna august, în care speram să se reducă transmiterea din cauza temperaturilor, vedeți că nu există niciun fel de diferență (țările tropicale, Florida cu 10.000 de cazuri / zi la 30 de milioane de locuitori).
    Dacă doar așteptăm evoluția, vom avea o problemă. Școlile trebuie să fie pregătite să primească copiii. Numărul de copii trebuie să țină cont de dimensiunea clasei. Într-o clasă de 25 mp încap cam 15 copii. În funcție de mărimea clasei, poți să ai program normal sau în două ture.
    Ce este important: spălatul pe mâini nu o să fie posibil la intrarea și ieșirea din clase pentru că toți vor sta la coadă, se aglomerează. Important este să se dezinfecteze mâinile cu dezinfectant (geluri, spirt, pe bază de alcool izopropilic sau alcool etilic), durează mai puțin de un minut pentru toți copiii. Nu putem mări pauzele pentru că mărim interacțiunea dintre elevi. La cadrele didactice o să fie recomandată utilizarea măștii. Copiii vor purta măști doar în pauze.
    Părinții să fie responsabili și să nu trimită copiii la școală dacă au simptome.

9. Pe 27 septembrie, putem merge la vot, la alegerile locale?

  • Răspunsul este similar cu cel cu deschiderea școlilor. Se pot organiza spațiile de vot, problema fiind legată de observatori. Trebuie urmărit ce se întâmplă în următoarele săptămâni. 

10. O să ajungem la 2.000 de cazuri în august?

  • La 2.000 de cazuri pe zi, chiar și cu minimă internare, spitalele se umplu rapid. Am depăși capacitatea alocată pacienților Covid la Terapie Intensivă. Problema este că nu avem personal medical să deservească mai multe paturi.
PUBLICITATE