Alegerile locale parțiale din Roman, Bălțătești și Pipirig, în atenția polițiștilor nemțeni

Alegerile locale parțiale pentru municipiul Roman, localitățile Bălțătești și Pipirig, în atenția polițiștilor nemțeni!

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În contextul alegerilor locale parțiale organizate în data de 11 iunie 2017, aducem în atenția cetățenilor faptul că Legea nr. 115/2015 stabileşte cadrul juridic general de organizare și desfășurarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale.
Contravenţiile legate de procesul alegerilor locale sunt prevăzute la Capitolul V din Legea nr. 115/2015, iar printre acestea se numără și:
– distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afişate sau a oricăror altor afişe ori anunţuri de propagandă electorală– se sancţionează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei;
– afişarea mijloacelor de propagandă electorală în alte locuri decât cele permise potrivit prevederilor legale este sancționată cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei;
– continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, prin lansarea, afişarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip, precum şi sfătuirea alegătorilor, în ziua votării, la sediul secţiilor de votare sau în perimetrul prevăzut la art. 83 alin. (1), să voteze sau să nu voteze anumite partide politice, alianţe politice, alianţe electorale ori candidaţi independenţi – se sancţionează cu amendă de la 1.400 lei la 2.000 lei;
– comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul localului secţiei de votare – se sancţionează cu amendă de la 2.200 lei la 3.000 lei.

Conform Codului Penal, aducem la cunoştinţa tuturor cetăţenilor, că sunt infracțiuni şi se pedepsesc cu închisoarea următoarele fapte:

Coruperea alegătorilor (1) Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Frauda la vot (1) Fapta persoanei care votează: a) fără a avea acest drept; b) de două sau mai multe ori; c) prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

PUBLICITATE