Alegeri locale 2024 – Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00. Peste 450.000 de nemțeni sunt așteptați la urne

Secţiile de votare din ţară pentru alegerile locale şi europarlamentare s-au deschis, duminică, la ora 7.00, peste 450.000 de nemțeni fiind aşteptaţi să-şi desemneze, la urne, primarii, preşedinţii de consilii judeţene, consilierii locali şi judeţeni, dar și reprezentanţii în Parlamentul European.

Procesul electoral se va încheia la ora 22.00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetăţenii care, la ora 22:00, se află în sediul secţiei sau la rând în afara acestuia.

La nivelul județului Neamț, potrivit Autorității Electorale Permanente, sunt 490 de secții de vot unde sunt așteptați 455.262 de alegători înscriși pe liste permanente și complementare.

La alegerile locale, cetăţenii români pot vota numai la secţia la care sunt arondaţi cu domiciliul sau cu reşedinţa, dacă aceasta a fost stabilită cu cel puţin 60 de zile înainte de data scrutinului.

Vezi AICI secția de votare arondată, și AICI harta cu locațiile secțiilor de votare.

Procedura de vot

În secția de votare, cetăţenii cu drept din ţară de vot vor primi 5 buletine:

 • unul pentru alegerea europarlamentarilor (listă închisă)
 • unul pentru alegerea consiliului local (listă închisă)
 • unul pentru alegerea primarului (uninominal, într-un tur)
 • unul pentru alegerea consiliului judeţean (listă închisă)
 • unul pentru alegerea preşedintelui de CJ (uninominal, într-un tur).

Alegătorii votează pentru cele două scrutine la aceeaşi secţie de votare

La secţia de votare unde sunt arondaţi, alegătorii prezintă documentul de identitate.

Alegătorul pune ştampila pe fiecare buletin de vot. Va avea la dispoziţie, pentru prima dată, o tuşieră pe care va putea să o utilizeze în cazul în care nu se mai vede foarte bine ştampila după ce a fost aplicată.

După exercitarea votului, alegătorul iese din cabină, împăturește buletinele de vot cu ştampila secţiei de votare în exterior. Pune fiecare dintre cele cinci buletine în urna inscripţionată corespunzător.

Alegătorul predă apoi ştampila şi va putea părăsi secţia de vot.

Documentul obligatoriu pentru vot dacă votezi în România

Românii care vor vota în țară trebuie să aibă asupra lor unul dintre următoarele documente:

 • cartea de identitate;
 • cartea de identitate provizorie;
 • buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic;
 • paşaportul diplomatic electronic;
 • paşaportul de serviciu;
 • paşaportul de serviciu electronic;
 • carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).

Cum punem ștampila pe buletinele de vot

Ștampila trebuie pusă în interiorul unui singur patrulater pentru fiecare buletin de vot. Dacă un buletin de vot va avea, de exemplu, două ștampile în patrulatere diferite (adică pentru candidați diferiți), acesta se va declara nul.

Alegătorii trebuie să pună ștampila cu atenție, pentru a se vedea clar intenția de vot pentru un anumit candidat, astfel încât alegerea sa să fie clară la numărarea voturilor.

Sancțiuni pentru cei care încalcă legea

Legea prevede mai multe sancțiuni în ceea ce privește infracțiunile care pot fi făcute în ziua alegerilor.

Potrivit Poliției Neamț, se sancționează: refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi, persoanele care consumă sau comercializează băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului de vot, persoanele care continuă propaganda electorală după încheierea campaniei electorale sau sfătuiesc alegătorii la sediul secțiilor de votare sau în împrejurimi să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, precum și fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot.

Câteva exemple de sancțiuni:

 • înscrierea cu bună știință a unui alegător pe mai multe liste electorale sau înscrierea fictivă a persoanelor: amendă între 2.200 și 3.000 de lei (pentru alegerile locale) și între 4.500 și 10.000 de lei (pentru alegerile europarlamentare);
 • continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei, inclusiv în ziua votului: amendă între 2.200 și 3.000 de lei;
 • comercializarea de băuturi alcoolice în timpul adunărilor electorale sau în ziua votării: amendă între 2.200 și 3.000 de lei;
 • interzicerea accesului în secția de vot a persoanelor autorizate: amendă între 600 și 1.000 de lei;
 • prezența altor persoane sau fotografierea/filmarea buletinului de vot și tipărirea neautorizată a buletinelor de vot: amendă între 600 și 1.000 de lei (pentru alegerile locale);
 • tipărirea neautorizată a buletinelor de vot: între 4.500 și 10.000 de lei (pentru alegerile europarlamentare).

PUBLICITATE