Alegeri anticipate la Consiliul Judeţean Neamţ?

E un zvon care circulă de ceva timp. Nimeni cu infirmă, nimeni cu confirmă.  Există şi o logică destul de fundamentată în spatele acestei idei care, până la un moment dat, va rămâne la stadiul de zvon.

Primii care ar putea lua în calcul şi ar putea declanşa alegerile anticipate la CJ Neamţ sunt consilierii PSD. Motive ar fi câteva, în primul rând faptul că lista consilierilor judeţeni ai PSD se epuizează şi vor rămâne în dificultate dacă unul sau mai mulţi din aleşii PSD îşi vor pierde mandatul. În acest moment grupul PSD are 17 consilieri, sursele noastre spun că cel puţin doi dintre ei îşi vor pierde calitatea de ales local, lucru care va face foarte fragilă majoritatea alături de ceilalţi doi consilieri ALDE. Lista PSD se va epuiza şi vor rămâne astfel mai puţini.

În altă ordine de idei, o necunoscută o reprezintă şi situaţia preşedintelui Ionel Arsene, dacă îşi va duce mandatul până la capăt. În interiorul grupului de consilieri PSD nu prea ar fi, în acest moment, o persoană care să ia frâiele administrative ale judeţului. Pe acest considerent, unii sunt îndreptăţiţi să creadă că alegerile anticipate ar putea aduce PSD-ului o altă listă de aleşi locali, cu un lider nou şi bine poziţionat. O nouă listă ar presupune, în acelaşi timp şi eliminarea din configuraţie a unor actuali consilieri de care PSD astăzi n-ar fi sigur 100%.

Un alt partid care n-ar zice NU din tot sufletul unor eventuale anticipate la CJ este PNL. Astăzi consilierii județeni liberali sunt în număr de 14, deţin primăriile celor două municipii plus încă 23 de comune iar pe fondul proastei guvernări PSD se pot gândi că vor obţine un număr mai mare de aleşi, care va balansa jocul pentru şefia CJ Neamţ, iar în cel mai rău caz îşi pot negocia un post de vicepreşedinte.

Singurele partide pentru care anticipatele nu le sună prea bine la urechi sunt PMP şi ALDE.

Dacă ALDE ar mai putea, cu greu, intra în noua configuraţie a CJ pe seama unui „sprijin” venit din partea fratelui cel mare – PSD, altfel stau treburile la PMP.

Acest partid tocmai şi-a schimbat liderul, în persoana lui Bogdan Gavrilescu, nu au organizaţii locale în toate comunele, există un conflict intern vizibil iar scorul de 5,04% pe care l-au luat la localele din 2016 pare greu de atins astăzi. Un scor mai slab decât cel din vara lui 2016 va însemna, cu siguranţă, decapitarea lui Gavrilescu din funcţia de lider al PMP Neamţ.

Concluzionând, anticipatele la CJ Neamţ le poate face doar voinţa PSD şi ALDE, care ar trebui, conform legii, să nu se prezinte de trei ori consecutiv la şedinţele ordinare, lucru care ar duce automat la dizolvarea legislativului.

Desigur, această hotărâre va sta în pixul liderului PSD Neamţ, Ionel Arsene.

PUBLICITATE