AJOFM Neamț – Cum pot obține absolvenții de liceu ajutorul de șomaj


Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Neamt reaminteste absolvenilor ca pentru a beneficia de prevederile Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, trebuie sa se inregistreze la Agentiile Locale pentru Ocuparea Fortei de Munca din raza de domiciliu.

Absolventii pot solicita acordarea indemnizatiei de somaj daca intr-o perioada de 60 de zile calendaristice de la absolvire, nu au reusit sa se incadreze in munca si:

  • nu urmeaza o forma de invatamant la data solicitarii dreptului
  • nu realizeaza venituri sau daca realizeaza din activitati autorizate potrivit legii, acestea sunt mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, respectiv 500 lei.

Prin absolvent al unei institutii de invatamant se intelege persoana care a obtinut o diploma sau un certificat de studii, in conditiile legii, in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat sau particular autorizat sau acreditat in conditiile legii.

Indemnizatia de somaj acordata acestei categorii de persoane se plateste pentru o perioada de 6 luni si este in valoare de 250 lei.Indemnizatia poate fi solicitata in cel mult 12 luni de la data absolvirii si se acorda o  singura data, pentru fiecare forma de invatamant absolvita.Absolventii Scolilor Speciale intra in plata indemnizatiei de somaj la data inscrierii la Agentiile Locale din raza de domiciliu.

Absolventii inregistrati la Agentiiile Locale, pot beneficia de prime de incadrare, in valoare de 500 lei, in situatia in care se angajeaza pe o perioada mai mare de 12 luni si cu program normal de lucru.

Absolventii care primesc indemnizatie de somaj, si se angajeaza, in perioada de acordare a indemnizatiei, pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza de:

  • o suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia, daca nu s-ar fi angajat.
  • o prima de incadrare egala cu de doua ori valoarea indicatorului social de referinta (2×500=1.000 lei) daca locul de munca se afla  la o distanta   mai mare de 50 km de localitatea de domiciliu.
  • o prima de instalare egala cu de sapte ori valoarea indicatorului social de referinta (7×500=3.500 lei), daca isi schimba domiciliu ca urmare a angajarii.

Nu beneficiaza de drepturile enumerate mai sus:

  • absolventii care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de munca sau de serviciu
  • absolventii care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani
  • absolventii care la data solicitarii dreptului urmeaza o forma de invatamant
  • absolventii institutiilor de invatamant fata de care angajatorii au obligatia, potrivit legii, de a-i incadra in munca

Absolventii inregistrati in evidentele Agentiilor Locate pot urma programe de formare profesionala gratuite in una din cele 27 meserii pentru care Centrul de Formare Profesionala este autorizat, fapt ce poate contribui la cresterea sanselor de incadrare pe piata muncii.Pentru cei care fac naveta de la domiciliu la locul de desfasurare a cursului, li se deconteaza abonamentul lunar.

PUBLICITATE