Administratorul unei firme din Piatra-Neamț, trimis în judecată într-un dosar cu jocuri de noroc

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpatului RUSU MIRCEA,  cercetat în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunilor de desfăşurare fără licenţă sau autorizaţie a oricăreia dintre activităţile din domeniul jocurilor de noroc și evaziune fiscală și a inculpatului  DARI VASILICĂ SILVESTRU, cercetat în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunilor de desfăşurare fără licenţă sau autorizaţie a oricăreia dintre activităţile din domeniul jocurilor de noroc și complicitate la evaziune fiscală.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:

Societatea SC R.T. SRL a fost înfiinţată în iunie 2011, cu sediul social în municipiul Piatra Neamț,  având ca principal obiect de activitate „activităţi de jocuri de noroc şi pariuri”. În perioada 2012-2013, societatea a fost administrată în fapt de inculpatul Rusu Mircea, alături de administratorul de drept al societății, numitul H.C..

Pentru desfăşurarea activităţii societăţii, respectiv jocuri de noroc, administratorul SC R.T. SRL a închiriat 54 de aparate de joc tip slot-machine. Pe numele SC R.T. SRL a fost emisă licenţa pentru organizarea jocurilor de noroc tip slot machine cu valabilitate 01.01.2012 – 31.12.2016. Conform dispoziţiilor OUG nr. 77/2009, licenţa de organizator de jocuri a fost emisă pentru o perioadă de 5 ani, însă după numai un an, licenţa emisă pentru SC R.T. SRL a fost revocată.

De asemenea, au fost emise autorizaţii de exploatare pentru cele 54 de aparate de joc, cu valabilitate de un an, până la data de 31.12.2012, pentru punctul de lucru al societăţii, situat în mun. Piatra Neamţ. Totodată, la data de 05.03.2012 inculpatul Rusu Mircea, în calitate de reprezentant al SC R.T. SRL, a comandat și primit de la Imprimeria Naţională 80 de carnete de bilete de intrare la jocuri de noroc tip slot-machine.

Astfel, având în vedere licenţa de organizator de jocuri şi autorizaţiile de exploatare emise, în cursul anului 2012 SC R.T. SRL avea dreptul de a exploata cele 54 de aparate de joc la punctul său de lucru din mun. Piatra Neamţ.

Începând cu data de 01.01.2013 (dată la care a fost revocată licența) aparatele de joc nu puteau obţine şi nu au obţinut autorizaţii de exploatare.

La sfârşitul anului 2012, în luna decembrie 2012, când se apropia de sfârşit perioada de valabilitate a autorizaţiilor de exploatare a aparatelor de joc tip slot machine, trei dintre cele 54 de aparate, au fost transportate de reprezentanţii SC R.T. SRL în judeţul Suceava, la sediul SC N. SRL, din sat Horodnic de Sus, jud. Suceava a cărui asociat unic şi administrator era Dari Vasilică Silvestru, unde au fost folosite fără autorizație de exploatare și licență de organizator de jocuri până în aprilie 2013.

De colaborarea celor două societăți s-a ocupat administratorul de fapt al  SC R.T. SRL, inculpatul Rusu Mircea, împreună cu administratorul de drept al societății SC N. SRL, inculpatul Dari Vasilică Silvestru.

Inculpatul Rusu Mircea, în calitate de reprezentanţi ai SC R.T. SRL, nu a făcut nici un fel de demersuri pentru declararea locaţiei din sat Horodnic de Sus, jud. Suceava ca sediu social secundar, respectiv punct de lucru al SC R.T. SRL, fapt care ar fi fost absolut necesar pentru a putea fi obţinute autorizaţii de exploatare pentru cele trei aparate în acel spaţiu şi nici pentru obţinerea de autorizaţii de exploatare aferente aparatelor de joc.

În concluzie, în perioada decembrie 2012 – 10.04.2013, Rusu Mircea, în calitate de administrator de fapt al SC R.T. SRL, împreună cu Dari Vasilică Silvestru (administrator al SC N. SRL) au desfăşurat activităţi din domeniul jocurilor de noroc fără îndeplinirea condiţiilor legale privind licenţa de organizator de jocuri de noroc şi autorizaţiile de exploatare, respectiv au organizat jocuri de noroc tradiţionale, folosind 3 aparate de joc tip slot-machine, care au funcţionat la sediul SC N. din sat Horodnic de Sus, jud. Suceava, deşi începând cu 01.01.2013 licenţa de organizator de jocuri de noroc emisă pentru SC R.T. SRL a fost revocată, iar autorizaţiile de exploatare emise pentru fiecare dintre cele 3 aparate au expirat la data de 31.12.2012, dată până la care aparatele aveau drept de funcţionare la punctul de lucru din mun. Piatra Neamţ aparţinând SC R.T. SRL.

De asemenea, Rusu Mircea, în calitate de administrator de fapt al SC R.T. SRL Piatra Neamţ, cu sprijinul administratorului SC N. SRL (societate cu sediul în sat Horodnic de Sus, jud. Suceava), Dari Vasilică Silvestru, s-a sustras de la efectuarea verificărilor financiare sau fiscale prin nedeclararea sediului social secundar (punct de lucru) din sat Horodnic de Sus, jud. Suceava, locaţie pe care Dari Vasilică Silvestru i-a pus-o la dispoziţie fără a încheia vreun contract şi în care cei doi administratori au organizat jocuri de noroc tradiţionale, respectiv unde au funcţionat 3 aparate de joc tip slot-machine aparţinând SC R.T. SRL.

Din raportul de constatare întocmit de către specialiştii antifraudă detaşaţi în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, reiese că bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 49.260 de lei, formată din: 25.000 de lei – taxa anuală pentru licenţa de organizare; 24.000 de lei – taxa anuală pentru trei autorizaţii de exploatare (3 x 8.000 de lei); 260 de lei – taxa de acces rezultată din vânzarea a 52 de bilete (52 x 5 lei/bilete).

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

PUBLICITATE