Acuzații de mită la achiziționarea Spitalului Mobil plătit din fondurile CJ Neamț și Iași

Spitalul mobil COVID 19, care trebuia să fie instalat de două săptămâni, a trecut din sfera disputelor politice, în cea a penalului.

Spitalul militar mobil COVID 19, aflat în curs de achiziţie, este pe cale să detoneze nu numai o bombă politică la nivel local, dar şi una cu posibile aspecte infracţionale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

La nivelul instituţiilor din Iaşi abilitate cu investigarea infracţiunilor de corupţie a fost depusă o sesizare în care se menţionează că – cel mai probabil – doi ieşeni cu legături în administraţie s-au deplasat săptămâna trecută la Istanbul şi Ankara, unde au încercat să se interpună pe lanţul de achiziţionare care face legătura între producător, firma SDI Global LLC , şi destinatarul final, Asociaţia EURONEST, notează cei de la ziaruldeiasi.ro

O pistă din India ajunge la Neamţ

Controversele care însoţesc achiziţia spitalului nu sunt doar politice. Achiziţia a fost încredinţată, pentru suma de 13,2 milioane de euro, firmei din Turcia (cu acţionariat în SUA), la licitaţie înscriindu-se patru competitori.

Anterior licitaţiei, Maricel Popa vorbea de un necesar estimativ de aproape 17 milioane de euro, ulterior prezentând preţul mai mic obţinut ca o victorie şi o garanţie a corectitudinii licitaţiei.

La două săptămâni după anunţarea rezultatului, o campanie de presă într-un ziar local recunoscut pentru atitudini în afara practicilor profesionale a susţinut, fără succes, oferta unui competitor din India, a cărei propunere a fost mai scumpă, firmă care a mai prezentat oferte pentru diverse licitaţii în România şi care este asociată în presa online cu interese ale oamenilor de afaceri din judeţul Neamţ.

Curios, în urmă cu două zile, CEO-ul companiei din SUA, Michael Murphy, care reprezintă acţionarul principal al celei turceşti, a postat pe pagina personală de facebook un mesaj în care acuza un rival din India, fără să-i dea numele, că a început o campanie de denigrare a firmelor sale.

El a postat un mesaj în acest sens şi pe pagina de facebook a Asociaţiei EURONEST, postare care poate fi interpretată că, în opinia sa, respectiva campanie poate fi legată de acest contract, a mai arătat sursa citată.

Mai multe despre acest subiect puteți citi AICI
PUBLICITATE