Actorul Corneliu Dan Borcia, propus cetățean de onoare post mortem al municipiului Piatra-Neamț

În ședința ordinară de joi, 21 decembrie 2017, consilierii pietreni vor avea pe ordinea de zi un proiect de hotărâre prin care se propune acordarea titlului de „Cetățean de onoare” post mortem al municipiului Piatra-Neamț, actorului Corneliu Dan Borcia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Corneliu Dan Borcia s-a născut la Sibiu pe 30 martie 1943, s-a format în București și s-a stabilit în Piatra-Neamț. După o scurtă oprire la Teatrul din Turda, începând cu anul 1966 a fost actor al Teatrului Tineretului, pe scena căruia a rămas timp de patru decenii, contribuind major la prestigiul acestei instituții prin talentul său.

A fost distribuit în mari spectacole precum „Tristan și Isolda (1967)”, „Act Venețian (1967)”, „Omul cel bun din Siciuan (1968)”, „Noaptea încurcăturilor (1968)”, „Heidelbergul de altădată (1969)”, „Harap-Alb (1970)”, „Peer Gynt (1972)”, „Nevestele vesele din Windsor (1978)”, „Orfanul Zhao (1995)”, „Santiago el Campeon (2003)”, „Avarul (2004)”.

Omologat de către critică drept un actor puternic, cu grija detaliului, actorul Corneliu Dan Borcia a făcut parte din distribuția filmelor „Fiul Munților” – regia Gheorghe Naghi, „Polița în Alb” – regia Mircea Gandila, „Mai presus de orice” – regia Dan Pița, „Dumbrava minunată” – regia Gheorghe Naghi.

În perioada 1995 – 2001 a fost Director General al Teatrului Tineretului Piatra-Neamț, distins cu Premiul pentru cel mai bun manager, acordat de Consiliul Britanic în cadrul Galei UNITER 2000.

A fost directorul care a reluat Festivalul de Teatru de la Piatra-Neamț, după o perioadă în care fusese oprit de comuniști și care a sprijinit și încurajat întotdeauna tinerele talente.

În memoria lui Corneliu Dan Borcia, sala Atelier a Teatrului Tineretului din Piatra-Neamț îi poartă numele – notează recomandarea semnată de consilierii liberali.

PUBLICITATE