Activități desfășurate de polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenirea Criminalității în cadrul campaniei „Aripi Frânte”

Pentru a veni în sprijinul victimelor violenţei în familie Poliţia Română, în parteneriat cu Asociaţia „Necuvinte”, a demarat campania naţională de prevenire „Aripi Frânte”. În judeţul Neamț campania a debutat în luna februarie 2017 și a vizat informarea tuturor potenţialelor victime ale violenţei domestice cu privire la posibilităţile pe care acestea le au de a se apăra împotriva agresorilor și s-a adresat persoanelor care înţeleg că se află într-o situaţie de tip abuziv şi fac primii paşi spre a ieşi din acel mediu.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Pe parcursul anului 2017, polițiștii de prevenire și ordine publică au fost implicați într-un număr de 1305 activități ce au avut peste 17.000 de beneficiari direcți.

În cadrul activităților derulate în cele 135 de unități de învățământ preuniversitar din mediul rural și urban au fost distribuite 5243 de ghiduri de informare, materiale preventive care au stârnit interesul cadrelor didactice și elevilor datorită faptul că aria de întindere şi diversitate a acestui fenomen este foarte largă, violenţa intrafamilială îmbrăcând o paletă extinsă de manifestări, de la forme uşoare ce ţin de violenţa verbală, într-un crescendo către violenţa psihică (presiuni, ameninţări, şantaje, interdicţii etc). şi forme din ce în ce mai grave de violenţă fizică.

Scopul celor peste 1300 sesiuni de informare a fost atât cunoaştere cât și recunoaştere a faptelor ce intră în sfera violenţei în familie, a prevederilor legale aferente acestui domeniu, dar și promovarea drepturilor victimelor violenţei domestice, a egalităţii între femei şi bărbaţi şi combaterea stereotipurilor de gen.

Cu fiecare activitate, grupurile țintă prezente au fost familiarizate și cu aspectele privind cadru legislativ care reglementează domeniul violenței în familie, mesajul transmis de polițiști axându-se în principal pe faptul că există o soluție pentru a” SPUNE NU VIOLENȚEI ÎN FAMILIE”.

De asemenea la avizierele asociațiilor de proprietari, societăți comerciale, sediile unor instituții publice locale au fost expuse 6500 de afișe care au popularizat ideea de a ”cere ajutor!” în cazul în care ești victimă sau martor al violenței intrafamiliale. Cu fiecare ocazie s-a promovat ordinul de protecţie – un instrument legislativ extrem de util în vederea prevenirii recidivei faptelor cu violenţă, totodată fiind consiliate de către polițiștii de ordine publică un număr de 2210 persoane.

Conform art.23 din Legea nr 217/2003, persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una sau mai multe măsuri – obligaţii sau interdicţii

Obligaţiile şi interdicţiile care pot fi impuse agresorului prin ordinul de protecţie: – evacuarea temporară a agresorului din locuinţa familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate; – reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor, în locuinţa familiei; – limitarea dreptului de folosinţă al agresorului numai asupra unei părţi a locuinţei comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată încât agresorul să nu poată veni în contact fizic cu victima; – obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de copiii acesteia sau faţă de alte rude ale acesteia ori faţă de reşedinţă, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate; – interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localităţi sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează sau le vizitează periodic; – interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu victima, – obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute; – încredinţarea copiilor minori sau stabilirea reşedinţei acestora.

Prin aceeaşi hotărâre, instanţa poate dispune şi suportarea de către agresor a chiriei şi/sau a întreţinerii pentru locuinţa temporară unde victima, copiii minori sau alţi membri de familie locuiesc sau urmează să locuiască din cauza imposibilităţii de a rămâne în locuinţa familială. Instanţa poate dispune şi obligarea agresorului de a urma consiliere psihologică, psihoterapie sau poate recomanda luarea unor măsuri de control, efectuarea unui tratament ori a unor forme de îngrijire, în special în scopul dezintoxicării. Măsurile pot fi dispuse pentru o perioadă de maxim 6 luni, putând fi prelungit în baza unei noi cereri.

Dacă ai obţinut un ordin de protecţie, sună la 112 în cazul în care agresorul nu respectă acest ordin! Dacă ai rămas în domiciliul unde aţi locuit împreună schimbă încuietorile şi nu-i permite, sub niciun motiv să intre în casă. Informează-ţi cunoscuţii şi vecinii în legătură cu ordinul de protecţie şi roagă-i să sune la poliţie dacă văd că eşti urmărită!

Sună imediat la 112 când eşti în pericol! Nu aştepta să fie prea târziu pentru tine! Începe prin a cere ajutor!

PUBLICITATE