Acțiuni amplificate împotriva delictelor silvice în Neamț

Într-un efort de a combate activitățile ilegale din domeniul forestier, polițiștii din Neamț au desfășurat o serie de acțiuni pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice. În cadrul acestor acțiuni, au fost aplicate sancțiuni contravenționale semnificative și au fost confiscate cantități importante de material lemnos.

Poliția din județul Neamț a demarat o serie de acțiuni coordonate pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice, concentrându-se pe activitățile ilegale de depozitare, prelucrare și transport al materialului lemnos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În cadrul acestor operațiuni, desfășurate în mai multe locații din județ, au fost constatate numeroase contravenții, rezultând în aplicarea de sancțiuni în valoare totală de peste 66.950 de lei.

Pe lângă amenzile aplicate, polițiștii au reținut și 6 permise de conducere, au retras 6 certificate de înmatriculare și au dispus confiscarea valorică și faptică a unei cantități semnificative de cherestea și lemn de fag, evidențiind un efort susținut de a opri exploatarea ilegală a pădurilor.

Exemplificativ, în data de 21 februarie, polițiștii au depistat o autoutilitară ce transporta material lemnos fără documente adecvate, conducând la confiscarea a 3.85 m.c. de lemn.

Mai jos, comunicatul Poliției Neamț:

La data de 22 februarie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Bicaz au acționat  pentru prevenirea şi combaterea activităților ilegale din domeniul rutier şi cel al depozitării, prelucrării şi transportului materialului lemnos.

Pe timpul desfășurării acțiunii, polițiștii au constatat 23 de contravenții la Legea 171/2010 în valoare de 20.000 lei și 68 contravenții la O.U.G .195/2002 în valoare totală de 35.950 lei.

Totodată, polițiștii au reținut 6 permise de conducere și au retras 6 certificate de înmatriculare, fiind dispusă confiscarea valorică a 33 m.c. cherestea şi 2 m.c. lemn fag în valoare totală de 3.560 de lei și confiscarea faptică a 4,06 m.c. cherestea rășinoase în valoare totală de 3.637 de lei.

***

La data de 21 februarie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi Neamț au acționat pe linia prevenirii activităților ilegale din domeniul silvic.

Pe timpul desfășurării activității polițiștii au aplicat 4 sancțiuni contravenționale, fiind confiscate bunuri în sumă de 700 de lei. Polițiștii au controlat 16 vehicule și au desfășurat activități de patrulare pe trenurile ce s-au deplasat pe raza județului Neamț.

***

La data de 22 februarie a.c., polițiștii din cadrul Postului de Poliție Bicaz Chei, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului Ordine Publică și al specialiștilor din cadrul Ocolului Silvic Bicaz au efectuat verificări pe linia combaterii infracționalității, prevenireii şi combaterii activităților ilegale din domeniul depozitării, prelucrării şi transportului materialului lemnos, la punctele de lucru a două societăți, ce au ca obiect de activitate exploatarea şi prelucrarea masei lemnoase, de pe raza localității Ivaneș.

Cu ocazia măsurătorilor efectuate a rezultat o diferență în plus de 21.61 m.c. material lemnos, între stocul faptic și cel înscris în aplicația specifică. Acesta a fost confiscată și predată Ocolului Silvic Bicaz.

De asemenea, s-a procedat la verificarea modului de eliberare a avizelor de însoțire, ocazie cu care s-a constatat faptul că societatea, prin reprezentantul legal, nu ar fi efectuat fotografii ale mijlocului de transport din care să se poată distinge încărcătura.

Totodată, s-a constatat faptul că una dintre societățile comerciale deținea o cantitate de material lemnos neîmprejmuită conform prevederilor legale.

Polițiștii au aplicat sancțiuni contravenționale în cuantum de 11.000 de lei.

Exemple semnificative:

La data de 21 februarie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi Neamț au depistat în trafic o autoutilitară ce transporta material lemnos, fără a deține documente de transport.

Polițiștii au procedat la conducerea acesteia la Ocolul Silvic Bicaz, unde în urma măsurătorilor a rezultat cantitatea de 3.85 m.c. material lemnos, care a fost confiscat.

PUBLICITATE