Abuzurile asupra copiilor continuă în Neamț. În ianuarie au fost 42 astfel de cazuri


Anul 2016 a debutat cu un număr mare de cazuri de maltratare a copiilor, specialiștii Serviciului de prevenire și intervenție rapidă în cazuri de abuz din cadrul DGASPC Neamț instrumentând în prima lună a anului 42 de cazuri. Dintre acestea 11 au fost în mediul urban și 31 în mediul rural.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Din punct de vedere al formei de maltratare au predominat cazurile de abuz fizic, fiind reclamate 14 astfel de situații, 2 în urban și 12 în mediul rural. Au mai fost 11 cazuri de neglijare, 6 de comportament delincvent, 3 cazuri de abuz sexual, 2 de abuz emoțional, etc.
Reprezentanții Serviciului Abuz au dispus pe parcursul lunii ianuarie o măsură de protecție specială, plasament în regim de urgență, în cadrul unui serviciu de tip rezidențial pentru un copil ale cărui nevoi de dezvoltare erau neglijate. Evaluările complexe ale situațiilor de maltratare s-au realizat prin deplasări în teren în colaborare cu autoritățile locale și, ca urmare, familiile copiilor au fost sprijinite, asistate și conciliate pentru a depăși situațiile de criză și pentru a-și îmbunătăți calitățile de părinți.

Din păcate, cifrele arată că mulți părinți continuă să-și disciplineze copiii prin aplicarea unor pedepse fizice fără să conștientizeze că bătaia nu instaurează disciplina, ci doar haos și frustrare în comportamentul celor mici. Părinții trebuie să găsească alte metode de a instaura reguli în viața unui copil fără a-i aduce prejudicii fizice sau morale iar lovirea unei persoane ce nu se poate apăra este de neacceptat și umilitoare. Este nevoie să ne implicăm cu toții și să denunțăm orice formă de maltratare a copiilor pentru a le reda acestora demnitatea și încrederea“, este apelul făcut de Cristina Păvăluță, directorul DGASPC Neamț.

Anul trecut, la nivelul județului Neamț, s-au înregistrat 650 de cazuri de abuz asupra copiilor, în 53 de situații fiind nevoie ca minorii să fie luați din familie și să fie dați în regim de urgență în plasament familial, la asistenți maternali sau în centrele rezidențiale.

PUBLICITATE