Abaterile pietonilor, principala cauză a accidentelor grave și mortale în Neamț

  • Abaterile pietonilor a fost principala cauză a accidentelor grave și mortale ce au avut loc în primele 9 luni ale acestui an în județul Neamț, conform unei statistici oferită de Poliția Neamț.

  • Totodată, printre principalele cauze se numără și abaterilor bicicliștilor.

  • Numărul contravențiilor pentru pietoni și bicicliști s-a dublat față de aceeași perioadă a anului anterior.

În primele 9 luni ale acestui an, în judeţul Neamţ s-au produs 476 accidente de circulaţie (+9 față de aceeași perioadă a anului anterior) soldate cu 29 persoane decedate (0), 89 rănite grav (+30) şi 539 rănite uşor (+7).

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În funcţie de consecinţe, situaţia se prezintă astfel :

  • 99 de accidente grave (+19), soldate cu 29 persoane decedate (0), 89 rănite grav (+30) şi 55 rănite uşor (+26).
  • 377 accidente uşoare (-10), soldate cu 484 răniţi uşor (-19).

Principalele 5 cauze ale producerii  accidentelor rutiere grave  sunt următoarele:

În funcție de ziua și intervalul orar de producere, situația se prezintă astfel :

În funcție de locul producerii, situația accidentelor grave se prezintă astfel :

Pe drumurile naţionale s-au produs 34 accidente grave (34.34 %  din numărul accidentelor grave), soldate cu 17 persoane decedate, 30 rănite grav şi 25 rănite uşor.

Pe drumurile județene și comunale s-au produs 41 accidente grave (41,41 %  din nr. accidentelor grave), soldate cu 11 persoane decedate, 35 rănite grav şi 24 rănite uşor.

În perioada analizată, pe raza județului Neamț s-au produs 23 accidente mortale de circulație (23,23 % din numărul accidentelor grave), soldate cu 29 persoane decedate, 8 rănite grav şi 20 rănite uşor.

Situația pe categorii de drumuri se prezintă astfel :

Cauzele producerii accidentelor mortale sunt următoarele :

Situația infracțiunilor și contravențiilor constatate în perioada 01.01.2023 – 30.09.2023, raportat la aceeași perioadă a anului trecut, se prezintă astfel :

De remarcat  este faptul că în primele 9 luni ale anului 2023, la nivelul județului Neamț nu au fost înregistrate accidente rutiere având drept cauză conducerea unui vehicul sub influența unor substanțe psihoactive.

Pentru combaterea conducerii autovehiculelor pe drumurile publice de către persoane aflate sub influenţa substanţelor psihoactive, în primele 9 luni ale anului 2023, Serviciul Rutier Neamţ a organizat un număr de 36 acţiuni tematice.

În cadrul activităților desfășurate pentru depistarea conducătorilor auto aflați sub influența substanțelor interzise, în perioada analizată au fost efectuate un număr de 438  testări cu cele două aparate DrugTest din dotare, fiind constatate un număr de 36 infracțiuni.

De asemenea, în perioada analizată, a fost constatată 1 infracțiune de Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, în cazul unui conducător auto pentru care aparatura specifică indica prezența substanțelor interzise.

PUBLICITATE