A murit Stephen Hawking, cel mai important om de știință din ultimii 50 de ani

Una dintre cele mai mari minţi ale epocii noastre s-a stins. Fizicianul Stephen Hawking a murit la vârsta de 76 de ani. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Stephen Hawking, unul dintre cei mai cunoscuţi fizicieni şi cosmologi contemporani, profesor la Universitatea Cambridge, a încetat din viaţă în linişte la locuinţa sa din Cambridgew în primele ore ale zilei de miercuri.

Fizicianul suferea de o maladie neurodegenerativă — scleroză laterală amiotrofică — încă de la vârsta de 21 de ani, neputându-se mişca şi comunică numai cu ajutorul unui aşa-numit sintetizator de voce.

Stephen Hawking s-a născut în anul 1942, chiar în ziua de 8 ianuarie, când se împlineau 300 de ani de la moartea lui Galileo Galilei. Și-a făcut educația la St. Albans School (Hertfordshire) și la University College (Oxford). În 1962 – la vârsta de 20 de ani – obține titlul de Doctor în Fizică la Trinity Hall din Cambridge, unde își începe activitatea didactică și științifică. El a primit titlul de Comandor al Imperiului Britanic în 1982 şi a fost membru al Academiei de ştiinţe americane.

Omul de știință a adus o contribuție importantă în domeniile de cercetare precum cosmologia teoretică, relativitatea generală și mecanica cuantică. A elaborat un model matematic asupra originii și evoluției universului în expansiune, din momentul Big Bang-ului și a mai întreprins studii asupra relației dintre găurile negre din univers și termodinamică.

PUBLICITATE