A încetat din viață Barbara Stamm. Mesaj de condoleanțe din partea președintelui CJ Neamț, Ionel Arsene

A încetat din viață Barbara Stamm (președinte al Parlamentului Landului Bavaria), al cărei atașament față de România îi stau mărturie cele peste 100 de vizite pe care le-a efectuat în țara noastră și numeroasele acțiuni și proiecte umanitare promovate în mai multe județe printre care Neamț.

„Cu deosebit regret am aflat că astăzi a plecat într-o altă lume doamna Barbara Stamm, președinte al Parlamentului Bavarez, un simbol al luptei pentru binele copiilor aflați în instituții de asistență socială.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Deși cetățean german, domnia sa a fost, pentru județul Neamț, un salvator al copiilor cu diverse afecțiuni, care erau cazați în urmă cu circa 30 de ani la Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Păstrăveni.

Inima sa bună, devotamentul și dorința de a-i vedea pe semenii lipsiți de apărare bucurându-se de condiții decente de viață au determinat-o să se implice cu toată forța în fondarea unui centru de asistență socială modern, familial și dotat cu toate cele necesare, la Păstrăveni.

Pentru toate bucuriile aduse în sufletele celor cu care soarta a fost nemiloasă, pentru nenumăratele proiecte pe care le-a derulat în județul nostru prin implicarea autorităților din Landul Bavaria, pentru toate amintirile de neprețuit cu care rămânem datorită muncii dumneaei, astăzi, îi aduc un pios omagiu.

Recunoștință veșnică pentru modelul și dăruirea pe care ni le-a arătat în decursul anilor!” – a transmis Ionel ARSENE, Președintele Consiliului Județean Neamț

Barbara Stamm s-a născut în octombrie 1944 și a avut o carieră prodigioasă din punct de vedere politic, fiind prima femeie preşedinte din istoria de 200 de ani a Parlamentului Bavariei.

Din această postură și nu numai, a contribuit semnificativ la dezvoltarea relaţiilor româno-germane și a fost unul dintre politicienii străini care a vizitat țara noastră de peste 100 de ori, de fiecare dată în sprijinul persoanelor cu dizabilități sau a altor categorii defavorizate. 

Chiar Barbara Stamm declara în urmă cu câțiva ani că „România este a doua mea patrie. Germania a fost şi este în continuare interesată de o legătură strânsă cu România şi pot spune că angajamentul prietenos al Germaniei a contribuit la netezirea drumului României în Uniunea Europeană. Astăzi suntem de peste zece ani uniţi în mare casă numită Europa – o Europă la care România a aparţinut întotdeauna geografic şi cultural”.

Faptul că inima ei a bătut cu putere pentru România s-a văzut în nenumăratele proiecte umanitare în care s-a implicat sau pe care le-a inițiat în multe județe precum Neamț, Suceava, Timiș, Bihor, Botoșani, Ilfov, Tulcea, etc. Meritele deosebite obţinute în această activitate asiduuă i-au fost recunoscute doamnei Barbara Stamm de către statul român încă din anul 2000 când i-a fost conferit Ordinul Naţional «Steaua României» în grad de Ofiţer.

În județul Neamț, Barbara Stamm a ajuns în 1991, când a vizitat căminul-spital pentru copii cu dizabilități. Acela a fost momentul de început al cooperării româno-germane în domeniul asistenței sociale din Neamț, fiind înființată în scurt timp, la inițiativa dumneaei Asociaţia «Bayerische Kinderhilfe Rumänien e.V», în sprijinul copiilor României.

În anul 2000 a înființat Fundația Bavaria–România pentru a sponsoriza proiecte sociale în țara noastră. Unul dintre proiectele remarcabile dezvoltat de Fundație este și Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Păstrăveni unde, prin investiții financiare serioase și angajament personal, Fundația a contribuit la transformarea acestei instituții într-una cu standarde comparabile cu cele din Germania, un exemplu de bună practică în România.

Acest lucru a fost remarcat și de Președinția României care a onorat activitatea doamnei Stamm în mai multe rânduri, conferindu-i disctincții și premii în semn de recunoștință pentru implicarea sa.

PUBLICITATE