A început Postul Crăciunului! Care este semnificația lui și ce alimente putem consuma

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Postul Crăciunului a început pe 15 noiembrie și durează 40 de zile, până în 24 decembrie. Forma și durata actuală a postului a fost stabilită la Sinodul de la Constantinopol în anul 1166. Potrivit tradiției bisericești, Postul Crăciunului amintește de perioada în care drepții Vechiului Testament au postit așteptându-l pe Mesia. Durata de 40 de zile mai aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, în așteptarea primirii cuvintelor lui Dumnezeu. Postul Crăciunului mai este cunoscut și sub denumirile de Postul Nașterii Domnului, Postul Sfântului Martin, Postul Ignatului sau Advent.

Potrivit Ortodox.ro, „din rânduielile bisericești aflăm că se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, însă, când aceasta dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. Acest post se încheie pe 24 decembrie”.

Conform obiceiurilor, biserica oferă dezlegare la pește în fiecare sâmbătă și duminică între 21 noiembrie și 20 decembrie (pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul). Totodată, în zilele de marți și de joi, preoții oferă dezlegare la untdelemn și vin.

În Ajunul Crăciunului credincioșii sunt încurajați să țină post negru. Acesta înseamnă că în această zi aveți voie să consumați doar apă.

Ce alimente consumăm în Postul Crăciunului

Persoanele care se deci să țină Postul integral trebuie să urmeze un regim alimentar specific. Conform obiceiurilor, în post nu se consumă carne și alimente cu proveniență animală. Asta înseamnă că credincioșii care postesc nu vor putea consuma lapte, ouă, brânzeturi, alcool și carne.

Pentru a veni în sprijinul celor care postesc, supermarketurile au introdus alimente de post. La Penny vom putea găsi, pe lângă tradiționalele soia, tofu și pateuri vegetale, produse vegane din gama Nurishh (cașcaval, mozzarella). La Lidl oferta este chiar și mai variată, deoarece aici poți să cumperi chiar și iaurt, mititei, salam și șuncă, toate fără ingrediente de proveniență animală. Iaurtul este din lapte de soia, în timp ce în mititei, salam și șuncă sunt folosite doar legume.

Pe lângă acestea, creștinii sunt încurajați să consume multe legume și fructe. Ca și alte sugestii pe care le poți consuma sunt vinete (fără maioneză sau cu maioneză vegană, care nu conține ou), humus sau guacamole. Acesta din urmă se prepară cu avocado, roșii, ceapă și usturoi.

Deși la început poate părea dificil să găsești rețete care nu conțin lapte, ou și carne, vei descoperi mai multe decât te aștepți. Dacă dorești, laptele și iaurtul de vacă îl poți chiar înlocui cu unul de ovăz, migdale sau cocos.

O ciorbă de legume este varianta rapidă și gustoasă chiar și în afara postului. Spanacul, fasolea, mazărea sunt alimente bogate în proteine pe baza cărora poți prepara rețete delicioase. Mămăliga, ciupercile, varză călită sau orezul cu legume sau pastele sunt alte preparate care pot fi gătite ușor fără a fi nevoie de carne sau produse lactate.

Nici la capitolul desert oferta nu este de neglijat. Checuri fără ou, cozonaci, turtă dulce, cornulețe umplute sunt doar câteva dintre deserturile pe care le poți prepara și consuma chiar și în post.

Nu uitați însă că Postul Crăciunului nu se rezumă doar la un regim alimentar restrictiv. În perioada în care postesc, dar nu numai, credincioșii sunt îndemnați la bunătate, iubire, iertare și curățare.

PUBLICITATE