A doua ediție „NEAMŢ ART FESTIVAL” – un real succes

Cea de-a doua ediție a proiectului celor de la Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” – NEAMŢ ART FESTIVAL – s-a bucurat de un real succes în primul weekend al lunii septembrie.

Viaţa social-culturală a municipiului Piatra-Neamț dar și a orașului Târgu-Neamț, afectată în această perioadă de pandemie, a fost revitalizată de bucuria adusă de cele 7 arte (pictură, sculptură, arhitectură, muzică, dans, literatură, cinematografie) în cea de-a doua ediţie a Neamţ Art Festival.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În acest an, Consiliul Judeţean Neamţ şi Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” i-au avut parteneri în acest proiect pe cei de la Complexul Muzeal Naţional Neamţ, Primăria Târgu-Neamţ, Asociaţia Culturală „Magia copilăriei”, Cercul Militar Piatra-Neamț și Foto Club Neamţ.

Spre deosebire de prima ediție, Neamţ Art Festival a adus pietrenilor arta atât în centrul orașului, la Curtea Domnească, cât şi în zona de agrement „La Caiace”. Totodată, organizatorii au extins festivalul cu spectacolele şi în Parcul Central din Târgu-Neamţ unde, în fiecare după-amiază a acestui weekend, s-au desfășurat spectacole de dans şi muzică dedicate publicului local.

Evenimentele au debutat vineri, 3 septembrie, în Piața Turnului din Piatra-Neamț cu un Street Art al pictorului Cristian Bistriceanu (prezent pe toată perioada festivalului), urmate de atelierul de prelucrare a sticlei la flacără (susţinut de meşterul Alexandru Ioan Rotar, din Târgu-Mureş), alături de o expoziţie de sticlărie decorativă și atelier de pictat icoane pe sticlă susţinut de meşterul popular Maria Costinaş, din Mureş.

După lansarea cărţii DABADA, NUBANU ŞI PRIETENII LOR a urmat spectacolul de teatru pentru copii omonim cărţii, cu trupa DABADA ŞI NUBANU dar și o expoziţie de fotografie NEAMŢUL ÎN IMAGINI realizată în colaborare cu Foto Club Neamț, expoziție care a rămas deschisă pe parcursul întregului weekend.

Tot de o expoziție de fotografie a celor de la Foto Club Neamț s-au putut bucura nemțenii La Caiace unde vineri a fost prezentă și cunoscutul artist popular ceramist Ionela Lungu, cu un atelier de modelare a lutului și lansarea cărţii Răvaş de colorat.

În același timp, evenimentele pregătite de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” i-au bucurat pe copiii din Târgu-Neamț cu un program al celor de la Street Dance cu Asociaţia „Magia copilăriei”.

Seara s-a încheiat cu un concert al Fanfarei Militare a Brigăzii 15 Mecanizate „PODU ÎNALT” Iaşi, condusă de dirijorul Gil Negrei.

Sâmbătă dimineață, vizitatorii Cetății Neamț s-au bucurat de un Atelier de Arme (relicve militare din cadrul celor două războaie mondiale: căști, elemente de muniție de infanterie și artilerie, lopeți, ranițe etc.), iar începând cu ora 16:00, târgnemțenii au avut parte de un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul „Ozana” (instructor-coregraf: Dănică Gâtlan)

La Piatra-Neamț, Gabriel Mareş, președintele clubului MUSASHI JU JUTSU a oferit celor prezenți în Piața Turnului o demonstraţie de lupte libere, urmată de o spectaculoasă paradă a bijuteriilor create manual, inspirate din perioada neolitică Cucuteni și portul popular românesc, eveniment care a reunit creatori de bijuterii din treisprezece localități din România precum şi doi reprezentanți ai diasporei, din Germania și Italia.

Seara de sâmbătă s-a încheiat cu un CONCERT TRIO BOEMA, cu Mihaela Spiridon (pian), Gabriela Iştoc (soprană) şi Sorin Sîrbu (clarinet).

Ultima zi din weekend a adus în Piața Turnului un nou atelier de ceramică al unui împătimit al modelării lutului, Iulian Gorea, restaurator în cadrul Complexului Naţional Muzeal Neamţ.

Ziua a continuat cu un nou program program dedicat celor mici ale celor de la Street Dance cu Asociaţia „Magia copilăriei”, în Parcul Central din Târgu-Neamț.

Ultimul spectacol de duminică a fost o surpriză inedită pentru fanii celor două genuri de muzică: rock și clasică. ROCK SYMPHONIC CONCERT al Filarmonicii din Sibiu, condusă de dirijorul Remus Grama a fost cel care a tras cortina celor trei zile pline de evenimente din cadrul Neamţ Art Festival.

Neamţ Art Festival se doreşte a fi un proiect care să se repete şi anul viitor, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ vizând permanentizarea acestui proiect cultural prin care să se realizeze atragerea interesului publicului larg pentru artă şi pentru promovarea municipiului Piatra-Neamţ ca un spaţiu deschis culturii.

PUBLICITATE