Impozit la pariuri sportive în 2023: Tot ce trebuie să știi

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Anul 2023 nu se mai anunță atât de agitat la capitolul taxe la pariuri sportive așa cum a fost 2022. Din câte se pare, va urma o perioadă de liniște fiscală, după ce impozitul pentru veniturile din jocuri de noroc a fost mărit, începând cu data de 1 august.

Dacă intenționezi să te distrezi jucând la pariuri sportive, trebuie să știi că există o diferență în ceea ce privește taxele plătite între offline și online. Cine plasează pariuri în agențiile terestre achită o taxă de 5% din miza fiecărui bilet și plătește impozit pentru fiecare bilet câștigat. De partea cealaltă, cine joacă pe internet poate plăti o taxă de 2% din fiecare depunere (sunt unii operatori care nu percep această taxă), iar impozitul este reținut numai atunci când se face o retragere.

Potrivit Codului Fiscal în vigoare, veniturile din jocurile de noroc online sunt reținute la sursă. Concret, dacă îți deschizi cont la o agenție de pariuri de pe internet și dorești să retragi bani, atunci vei primi suma pe care o completezi în bara de retragere, minus impozitul aferent.

Iată care sunt cotele de impozitare valabile pentru anul 2023:

  • dacă suma retrasă este de până la 10.000 de lei, impozitul reținut este de 3% din ea;
  • dacă suma retrasă este între 10.001 lei și 66.750 de lei, impozitul reținut este de 300 de lei plus 20% din ce depășește suma de 10.000 lei;
  • dacă suma retrasă este de peste 66.751 de lei, impozitul reținut este de 11.650 de lei plus 40% din ce depășește suma de 66.750 de lei.

Așa cum am spus, pariorii online plătesc impozit doar pentru ce retrag. Așadar, ei au posibilitatea să împartă o retragere mare în mai multe mici, astfel încât să plătească doar 3% impozit.

Alte taxe care pot apărea la pariuri sportive

Pe lângă taxele și impozitele prevăzute de lege, este posibil ca unii operatori să aibă propriile taxe. Acestea sunt prevăzute în secțiunea „Termeni și condiții”, pe care îți recomandăm să o citești înainte să îți deschizi cont. 

De exemplu, este posibil ca o agenție să perceapă o taxă suplimentară pentru mai multe retrageri efectuate într-o singură zi. De asemenea, un operator îți poate lua un comision în situația în care depui bani altă metodă de plată decât cardul bancar (depunerile prin Paysafecard erau taxate cu 3% de o casă de pariuri de top).

Deși toate platformele de jocuri de noroc sunt obligate să accepte plata în moneda națională (altfel nu ar primi licența din partea ONJN), se poate ca unii operatori să îți dea posibilitatea de a depune bani și în altă monedă. În acest caz, este posibil să ți se perceapă un comision pentru schimbul valutar. 

Mai nou, pentru a descuraja fenomenul gamblingului, unele bănci percep o taxă fixă sau procentuală din sumele transferate din contul tău bancar în contul de jucător, deschis la o agenție online. Această taxă poate fi evitată prin folosirea unui portofel electronic (Skrill sau Neteller). 

În general, nu este vorba despre taxe mari. Dacă joci numai pentru distracție și îți alimentezi contul o dată pe lună, banii plătiți suplimentar nu ar trebui să reprezinte o problemă.

PUBLICITATE