Controale la Spitalul Județean din Piatra-Neamț după apariția mai multor cazuri de infecții intraspitalicești

În luna octombrie, a fost o alertă în ceea ce privește infecțiile nosocomiale la Spitalul Județean de Urgență din Piatra-Neamț.

Ca urmare a apariției acestor infecții intraspitalicești, DSP Neamț a efectuat un control în urma căruia s-a aplicat o amendă de 34.000 lei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

„Direcția de Sănătate Publică Neamț a fost informată în luna octombrie 2022, despre existența mai multor cazuri de infecții asociate asistenței medicale cu Acinetobacter, la nivelul secției ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț.

O echipa formată din medici epidemiologi și de laborator din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț și din cadrul Centrului Regional de Sănătate Publică Iași s-a deplasat la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț pentru investigații epidemiologice și microbiologice. Inspectorii sanitari din cadrul Serviciului de Control în Sănătate Publică au efectuat, în paralel, o acțiune de control și pentru neconformitățile constatate au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare de 34.000 lei.

Au fost dispuse măsuri privind implementarea la nivelul unității sanitare a tuturor prevederilor Ordinului M.S. nr. 1761/2021, cu modificările și completările ulterioare, a prevederilor Ordinului M.S. nr. 1101/2016, cu modificările și completările ulterioare, elaborarea/revizuirea unor proceduri și protocoale de lucru, reinstruirea periodică a personalului. Inspectorii sanitari vor efectua recontroale pentru verificarea remedierii neconformităților constatate.” – a transmis astăzi DSP Neamț într-un comunicat de presă

Managerul spitalului ne-a declarat că acele cazuri au fost într-o perioadă de 3 săptămâni în luna octombrie.

„Da a fost o alertă. Au fost niște probe care au ieșit pozitive cu Acinetobacter pe mai multe secții. S-a făcut un control de la Minister pe ATI, nu s-a descoperit nimic în neregulă, dar împreună cu DSP-ul au considerat că trebuie să ne amendeze și au amendat spitalul, un compartiment și un laborator de analize. S-au dat niște măsuri până la sfârșitul anului la care noi deja lucrăm.” – a declarat managerul spitalului, Alexandru Filimon

Acesta a mai precizat că au fost decese în spital la persoane cu infecții nosocomiale, dar acele persoane aveau comorbidități și decesul nu a survenit în urma infecției.

PUBLICITATE