Național: Eclipsă de Lună în această noapte (16-17 iulie). Vizibilă în totalitate din țara noastră

La exact 50 de ani de la lansarea misiunii Apollo 11, în data de 16 iulie 1969, Luna va oferi marţi spectacolul unei eclipse parţiale care va putea fi admirată din majoritatea regiunilor Terrei.

În noaptea de 16 spre 17 iulie 2019 se va produce o eclipsă parțială de Lună, vizibilă în totalitate din țara noastră, dacă cerul este senin sau printre nori.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Eclipsa începe la ora 21:44 când Luna se află aproape de orizontul de sud-est. Schimbări pe discul selenar se vor putea vedea atunci când Luna intră în umbra Pământului, începând cu ora 23.

Atunci partea din dreapta a discului va începe să fie mai puțin strălucitoare, iar Luna se va tot înspre sud-est.

Momentul de maxim se produce la ora 00:21.

Dacă veți privi Luna la acea oră, veți vedea cum partea de sus a discului este mai roșie decât partea de jos. Motivul este că ceva mai mult de 50% din discul selenar se află în umbra Pământului. Partea de jos a discului se află în penumbră și are o strălucire mai mare.

Luna va ieși din umbră la ora 2, iar la ora 3:18 eclipsa se termină. Cea mai spectaculoasă parte a fenomenului se va produce între ora 23:00 și 2:00. – informează Observatorul Astronomic ‘Amiral Vasile Urseanu’

Ultima eclipsă de lună a avut loc în luna ianuarie a acestui an, fenomenul fiind denumit ‘Superluna sângerie’, datorită culorii pe care satelitul natural al Pământului a căpătat-o.

Următoarea eclipsă totală de lună va avea loc în mai 2021.

PUBLICITATE