Nouă tineri nemţeni au pus bazele unei strategii pentru anul şcolar 2016-2017


seminar 2 consiliul elevilorÎn perioada 26 iunie – 2 iulie 2016, 9 tineri nemţeni, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean al Elevilor Neamţ, au participat la „Seminarul interjudeţean de tineret Acting European 3” organizat de Asociaţia pentru Dezvoltare Activă ADA, în Slănic Moldova, Judeţul Bacău. Seminarul a fost organizat alături de alte 6 organizaţii din judeţele Bacău şi Neamţ, implicit ca partener fiind şi Consiliul Judeţean al Elevilor Neamţ.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Proiectul Acting European a urmărit promovarea voluntariatului drept o formă de manifestare a cetățeniei europene și dezvoltarea unui instrument de susținere a acestuia prin consolidarea mediului ONG din județele Bacău și Neamț.

seminar 4 consiliul elevilorPrin sesiunile acestuia, seminarul şi-a propus să aducă împreună 50 de tineri, lucrători de tineret, experţi şi factori de decizie pentru dezvoltarea unui sistem activ de susţinere a voluntariatului și democrației participative la nivel interjudețean – prin elaborarea unei strategii de lucru pentru perioada 15 septembrie 2016 – 15 iunie 2017, precum și dezvoltarea unui instrument vizual pentru promovarea democrației participative și consolidarea parteneriatului sustenabil între școli, ONG-uri, autorități și mass media.

Ne bucurăm să fim implicaţi în proiecte care doresc să trezească interesul tinerilor şi care-i învaţă să se implice în comunitatea din care fac parte. Am ales să fim parteneri în acest proiect fiindcă este o oportunitate unică pentru noi să învăţăm într-un format nonformal. Pe parcursul seminar 3 consiliul elevilorevenimentelor organizate în Piatra Neamţ înainte de seminar au fost identificate de către tineri problemele comunităţii şi astfel, în cadrul seminarului, am participat alături de alţi 8 nemţeni dedicaţi şi implicaţi şi am conceput împreună o strategie de rezolvare a 6 dintre problemele sesizate privind comunitatea noastră. Aceste probleme se refereau de exemplu la necunoaşterea beneficiilor voluntariatului de către tineri, neimplicarea tinerilor cu oportunităţi reduse în activităţi de voluntariat, slaba colaborare dintre tineri şi factorii de decizie, slaba vizibilitate a mediului ONG etc. Astfel, vom pune în practică strategia în anul şcolar 2016-2017 şi sperăm să lăsăm comunitatea un pic mai bună decât am găsit-o.” a declarat Georgiana Mihăilă, participant al seminarului şi preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Neamţ

seminar 1 consiliul elevilorAstfel, amprenta acestor tineri a fost lasată pe un calendar ce cuprinde 9 activiăţi cu scopul de a dezvolta democraţia prticipativă şi dialogul structurat la nivelul oraşului nostru, favorizând totodată şi tinerii cu posibilităţi reduse prin includerea lor în mod activ în planurile strategiei. Atmosfera creată de organizatori a favorizat de asemenea şi procesele de concepere a strategiei, fapt pentru care metodele utilizate, factorii de influenţă şi alte mijloace prin care delegaţia noastra a dus la bun sfârşit sarcinile vor fi diseminate în curând în cadrul unei conferinţe.

În concluzie, avem certitudinea că tinerii reuşesc să creeze, să schimbe şi să participe activ la dezvoltarea comunităţii, prin prisma sintagmei „tinerii nu reprezintă viitorul, ei sunt prezentul”.

PUBLICITATE