9 iulie: Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Îndrumătoarea” de la Mănăstirea Neamţ

Icoana Maicii Domnului „Îndrumătoarea” este cinstită în Biserica Ortodoxă Română în data de 9 iulie, conform hotărârii Sfântului Sinod din 24 mai 2018. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Propunerea a venit din partea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei  și a fost aprobată înscrierea în calendar a sărbătorii începând cu anul 2019.

De asemenea, în cadrul şedinţei sinodale au fost aprobate textele slujbei, sinaxarului, troparului, condacului și acatistului cinstirii acestei Sfinte Icoane.

Icoana Maicii Domnului „Îndrumătoarea”

Icoana se află în patrimoniul Mănăstirii Neamț de șase secole, este cea mai veche și una dintre cele mai frumoase icoane din țară, renumita ca făcătoare-de-minuni.

Ea datează din anul 665, fiind pictată în Lida și dăruită domnitorului Alexandru cel Bun de Împăratul Bizanțului Ioan al VIII-lea Paleologul.

Tradiţia şi unele însemnări vechi atestă că icoana de la Mănăstirea Neamţ este o copie a celei despre care se spune că a fost pictată prin minune pe un stâlp al bisericii din Lida, oraş din Israel.

Pictura icoanei aflată în Biserica „Înălţarea Domnului“ din incinta mănăstirii este protejată cu o îmbrăcăminte metalică, ornamentată cu pietre preţioase, între anii 1844-1845, în timpul stareţului Neonil.

Icoana a fost ascunsă în perioada 3 iunie 1821-28 octombrie 1822 în pădure pentru a fi apărată de turci.

foto: Doxologia
PUBLICITATE