8 ani de zile de la atentatul cu bombă dejucat de la Piatra-Neamț (galerie FOTO)

În urmă cu 8 ani, pe 11 ianuarie 2013, era alertă de gradul zero în Piatra-Neamț, unde răfuielile din lumea interlopă capătaseră proportii incredibile. O fracțiune de secundă a lipsit ca o parte din cartierul Mărăței să fie complet distrus, într-o reglare de conturi fără precedent.

Sub mașina lui Bogdan Măraru, al carui frate fusese asasinat în 2010, a fost găsită o bombă. Dacă acesta ar fi plecat cu autoturismul, echivalentul a 5 kilograme si jumatate de explozibil ar fi demolat totul pe o rază de 350 de metri, informa la acea vreme ProTV.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Asasinii plătiți au fost prinși în timp ce amplasau dispozitivul. A urmat o operațiune de evacuare de proporții în zona Mărăței.

Filmul acelei zile:

La ora 2:00 dimineața, sub masina lui Bogdan Mararu se afla un dispozitiv suspect. În apropiere, politistii si procurorii de la Crima Organizată imobilizeaza trei indivizi.

Bărbații au fost prinși în timp ce încercau să dispară de lângă autoturism. Fuseseră angajați să îl asasineze pe Măraru. Dispozitivul artizanal conținea cantitatea de aproximativ 1 kilogram de substanță explozivă.

În scurt timp, cartierul Mărăței se transformă intr-o fortăreață. În lipsa unei autorizații, nicio persoană nu mai are acces in zonă.

Toți civilii din zona perimetrală sunt evacuați. Locatarii blocului lângă care își parcase Măraru mașina au fost treziți cu noaptea în cap de trupele speciale si trimiși de acasă.

Echipati in costume speciale, au intrat in scenă geniștii din trupele Antitero. Unul dintre pirotehniști a stat minute bune sub autoturismul de teren. A găsit acolo un dispozitiv artizanal, exploziv plastic de proveniență străină, echivalentul a 5,5 kilograme de trinitrotoluen. Daca ar fi explodat, efectele s-ar fi simțit pe o rază de cel puțin 350 de metri.

Tensiunea a plutit în aer până la pranz, când bomba a fost dezamorsată. După ce au dat-o jos de pe masină și au analizat-o cu atenție, geniștii și-au dat seama că este suficient să desprindă capsa, fără să mai fie nevoiți să detoneze dispozitivul.

50.000 de euro ar fi primit asasinii, dacă si-ar fi dus treaba la bun sfarsit. Procurorii DIICOT, care ii monitorizau inca din decembrie, spun ca membrii gruparii intentionau sa incendieze si doua spatii comerciale, aflate in proprietatea unor apropiati ai familiei Mararu.

La scurt timp, au fost retinuti Dumitru Mironescu, Daniel Pacurarau din Alexandru cel Bun, fost partener de afaceri al fratilor Mararu, cei trei indivizi care au pus bomba si alti doi care au ajutat la procurarea de explozibil si conceperea dispozitivului. Ovidiu Popa, Emil Cristofor, Cosmin Irinel Lăcătuş şi Petrică Jâtaru (toți din Târgu Ocna).

Principalele acuzatii care li s-au adus au fost acte de terorism si tentativa la omor calificat, iar cel care a comandat atacul este acuzat de instigare la omor calificat.

PUBLICITATE